Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în primele cinci luni cu 17,7%, ca urmare a reducerii vânzărilor de autovehicule, cu 26,6%.

În acest interval, în serie brută, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor a scăzut faţă de ianuarie-mai 2009, cu 15,5%, pe fondul reducerii vânzărilor de autovehicule cu 24,6%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută, cu 10,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,7%.

În mai, faţă de aceeaşi lună din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 9,6%, iar în serie brută cu 7,2%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în mai a înregistrat o cifră de afaceri cu 11,3% mai mare comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior. Afacerile din activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, în serie brută, s-au majorat cu 12,9%.

Raportat la aprilie, în mai, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a înregistrat o creştere cu 2,9% în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate şi cu 2,7% în serie brută.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în mai faţă de aprilie, volumul cifrei de afaceri a urcat cu 1,5% în serie ajustată şi cu 10,1% în serie brută, evoluţie determinată în principal din activităţile hotelurilor şi restaurantelor (16,1%), activitǎţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (6,6%), activităţi de coafurǎ şi alte activitǎţi de înfrumuseţare (3,1%) şi jocuri de noroc (2,7%). Activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor au scăzut cu 4,8%.

SURSA: Mediafax