Pe numele lor McDonald‘s, KFC, Fornetti, Pizza Hut, Germanos sau Romstal şi alte încă vreo 500 de afaceri, francizele rămân o opţiune de investiţii cu câteva avantaje certe în aceste vremuri nesigure. Foarte pe scurt, capacitatea unui brand puternic de a se impune pe piaţa din România, „prin notorietatea sa, coroborată cu metodele de business verificate pe alte pieţe, dar şi cu beneficiile unui know-how confirmat“, după cum argumentează Adrian Gheorghe, managing director al firmei de consultanţă în franciză ThinkBig International, sunt atuurile „unei reuşite sigure“. Nu ne grăbim însă să considerăm francizele niște vedete ale crizei, pentru simplul motiv că o reţetă de business testată face posibilă copierea succesului francizorului, printr-o demarare a afacerii mai rapidă şi mai puţin costisitoare.

În ultimii doi ani, chiar şi perfor­manțele celor două francize considerate a fi cele mai profitabile – McDonald‘s şi Fornetti -, au pălit puțin pe piața locală. Adevărat, e de acord consultantul, dar dificultăţile celor amintiţi țin mai mult de context, și cu ele se confruntă mai toate companiile locale. Cele mai dezvoltate şi răspândite francize în ţară sunt cele din retail, în special cele de modă (65% dintre brandurile de fashion pe care le găsim în malluri).

Dar de vreo doi ani încoace, investitorii au început să evite sectorul care a avut cel mai mare boom pentru că a avut şi cele mai mari scăderi – în 2009 şi 2010 retailul de fashion a înregistrat prăbuşiri ale vânzărilor de peste 50% (uneori şi de 70%), potrivit declaraţiilor proprietarilor unor astfel de afaceri. Pe catwalkul crizei nu mai defilează magazinele Ipekyol, Mandarina Duck, Celio şi Etam (recent închise), M. Missoni. Iar lista brandurilor mari, cu cifre anticipate de afaceri la fel de mari, dar nerealizate, ar putea continua.

Chirii la preț redus

Situaţia economică de care se tem mulţi, continuă Gheorghe, a venit însă şi cu avantaje, care ţin de o mai mare flexibilitate a francizorului în negocierea condiţiilor privind valoarea taxei de exclusivitate pentru România. În cazul francizelor din retail, o altă veste bună pentru investitorii autohtoni ar fi reducerea chiriilor, chiar şi cu 50%, pentru spaţiile din centrele comerciale.
Şi totuşi, de ce ar alege cineva să deschidă un business în franciză într-un moment considerat încă neprielnic? „Maturitatea businssului oferit în franciză este mult peste orice start-up autohton. Asta implică, în mod clar, un  know-how operaţional consistent şi confirmat, proceduri de lucru, furnizori agreaţi, preţuri negociate şi, nu în ultimul rând, reputaţia unui brand internaţional“, subliniază Adrian Gheorghe. Deşi momentul este neprielnic din cauza contextului economic dificil, nu înseamnă că viitorul francizelor nu este strălucit, lasă consultantul să se înţeleagă. „În timp ce unii suferă ravagiile crizei, alţii profită de oportunitatea de a se extinde sau dezvolta, eşecul unor retaileri ­transformându-se în oportunitate pentru alţii“, consideră Adrian Gheorghe.

Pe de altă parte, diminuarea numărului de solicitări pentru domenii ca fashion sau imobiliare pare să fi avut un rol pozitiv pentru alt tip de francize. Pe zona de servicii şi consum, lucrurile par să meargă bine şi în criză. Poate şi pentru că  astfel de afaceri au, în general, rate de profit mai mari (15%-17%, conform ThinkBig International) decât cele din segmentul de fashion retail (10%-12%, uneori 15%), plus că necesită şi investiţii mai mici, care ajung la 50.000 de euro, faţă de chiar şi 150.000 de euro, la cât ajunge o franciză în retailul de fashion. Dar preferinţa pentru sectorul de food e explicată de Adrian Gheorghe şi prin „menţinerea unei tendinţe de consum, care nu poate fi total anihilată în acest domeniu, în ciuda scăderii puterii de cumpărare a populaţiei. Cu o investiţie susţinută, francizele din domeniul food pot aduce un profit substanţial, în condiţiile în care clientela continuă să crească“. Mai departe, în 2012, tot domeniile food, fashion-retail şi servicii vor face legea în industria francizelor.
Şeful de la ThinkBig International aminteşte numai două intrări relevante: americanii de la Subway, cea mai puternică franciză de fast-food ca număr de unităţi deschise la nivel mondial (35.532 restaurante în 98 de ţări), în strânsă competiţie cu conaţionalii de la 7-Eleven, unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine de tip convenience.

Sectorul alimentar rămâne şi azi, după mai mulţi ani, preferatul în deciziile de start-up ale antreprenorilor.
Adrian Gheorghe, managing director, ThinkBig International