„Ne-au pacalit ca pe ultimii oameni”, spune amar Aurel Constantin, gandindu-se la seria de ministrii si secretari de stat care s-au perindat pe la MMSS cu promisiuni, de la Alexandru Athanasiu si adjunctul Simona Marinescu, la Smaranda Dobrescu si, mai nou, la Marian Sarbu.
Sute de persoane in dificultate, ca Antoaneta Radoi, Constantin Aurel, Ecaterina Ficulescu, s-au bazat pe semnaturile a trei cabinete: Radu Vasile, Isarescu, Adrian Nastase si pe votul a 488 de parlamentari.
Sistemul microcreditelor a fost promovat in 1999, cu scopul declarat de a da o sansa persoanelor fara un loc de munca sa lucreze pe cont propriu (OUG nr. 118/’99). An de an,
s-au promis 50 miliarde lei pentru credite fara dobanda, pe trei ani, pentru activitati pe cont propriu. Increzatori, oamenii si-au tocit pantofii intre Directia de munca (acum de ocupare profesionala), Minister, Agentia de creditare. In 2001, 60 de dosare erau aprobate. Minunea nu a tinut o luna.
Intre timp, banii s-au mutat din contul unui minister in altul, conditiile au devenit mai dure, iar toate dosarele intocmite de ei, ca si anchetele sociale, trebuie luate de la capat.

Guvernul abroga fondul, legea il aproba

Ecaterina Ficulescu si-a pierdut locul de munca in 1994, iar sotul sau anul trecut. Au crezut amandoi ca pot pune pe picioare o microferma de pui cu microcreditele de la MMSS. Antoaneta Radoi a lucrat la Uniunea Artistilor Plastici, sectia Confectii, si lupta de trei ani pentru atelierul sau de croitorie, la fel ca si sotii Constantin. Toti acestia au avut dosare aprobate. „Nu vreau nici un leu degeaba. Dar creditele sunt pentru miliardari”, spune ea. Perseverenta doamnei Radoi, povestea sa, prezentata pe larg in Capital nr. 13, a determinat reactii, dar nu si din partea autoritatilor. Cu posibilitati reduse, dar cu inima larga, Gabriel Logofetici ne-a sunat la redactie: „Am niste masini de cusut si o mica firma, as putea lucra impreuna cu doamna Antoaneta”, a spus el.
In spatele usilor inchise, persoane importante din minister au facut si au desfacut schema de microcreditare destinata persoanelor in situatii dificile. Circuitul banilor a fost de atatea ori modificat, incat li s-a pierdut urma. Directorii din minister l-au luat pe „nu” in brate: banii sunt la buget, spun ei. Dar cati bani au ramas in fondul de solidaritate, cand sumele
s-au mutat la buget? „Nu am de unde sa stiu, dar toti banii care ramasesera in fond au fost transferati”, spune Florin Pasa, director general adjunct la Asistenta Sociala, MMSS.
Cu acte in regula, banii au fost utilizati pentru diverse actiuni de care nimeni nu mai vrea sa stie. Opt persoane au primit sume echivalente cu 450 de mii de dolari pentru efectuarea de tratamente in strainatate (HG nr. 1.021/2000, semnata de Isarescu). In 2001, 12 organizatii au beneficiat de cinci miliarde lei pentru organizarea Zilei varstnicilor, prin hotararea actualului Guvern. De restul banilor, pana la 50 miliarde lei (doua milioane dolari), cine sa mai stie?!
In martie 2001,OUG nr. 32 ii muta din fondul initial (Fondul national de solidaritate nationala) in bugetul statului, ne explica, persuasiv, doi directori din minister, Dumitru Calinoiu si adjunctul sau, Florin Pasa. Chiar asa? Trei luni mai tarziu, Parlamentul a zis altfel. Legea nr. 336/2001 aproba fondul de solidaritate pe care il mentine in curtea MMSS!
Instalarea PDSR (PSD) a maturat nu doar baza legislativa, ci intreaga coloana vertebrala a schemei de creditare. S-au stabilit conditii la fel de dificile precum situatiile in care se afla persoanele. De unde creditele fusesera gandite fara dobanda, acum trebuie date inapoi cu un plus de 17,1%. Chiar si asa, oamenii sunt dispusi sa isi asume riscul. Partea care ii loveste cel mai mult este aceea a garantiilor: „garantarea se face, in principal, cu bunurile achizitionate, precum si cu alte bunuri care apartin beneficiarului”, explica directorul general, Dumitru Calinoiu. Atat de circumspect cu microcreditele, Guvernul nu si-a facut deloc probleme cand Dramiral Group (Mihai Iacob) primea patru de la buget, ca multi alti inregimentati de frunte.
Dumitru Calinoiu, director general Asistenta Sociala, MMSS
„In prezent, ministerul intreprinde demersurile necesare in vederea inceperii procedurii de selectie a agentiilor de credit. Selectarea acestora se va realiza de catre o comisie de evaluare constituita in cadrul MMSS. Lista agentiilor de credit va fi publicata in sistemul electronic de achizitii publice si in mass-media.
Dupa publicarea listei prezentate, solicitantii se vor adresa unei agentii acreditate de MMSS si vor prezenta acesteia o propunere fundamentata pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri”.

Florin Pasa, director adjunct Asistenta Sociala, MMSS

„Era un fond la gramada, avea destinatii speciale, era un sac mare de bani. Banii s-au consumat pentru ajutoare financiare, pentru Ziua varstnicilor, pentru tratamente in strainatate, au fost ajutate institutii de asistenta sociala care s-au modernizat.
(…)Nu pot sa va spun cat a ramas in 2000 (fond neconsumat de solidaritate – n.r.), ministerul s-a reorganizat, in 2000 nu directia noastra administra acest buget, exercitiul financiar nu era atunci in activitatea noastra.”