Inflamația cronică a pielii și prezența unor pete albe, însoțite de prurit (mâncărime), la nivelul zonei genitale pot indica o afecțiune dermatologică numită lichen scleros. Boala nu este contagioasă și poate apărea atât la adulți, cât și la copii.
Pe lângă disconfortul local, în cazurile mai severe, lichenul scleros poate provoca și stenoza meatală sau stenoza uretrală (îngustarea uretrei), care generează inclusiv erecții dureroase și obstrucții urinare.
Cu aceste probleme s-a confruntat și Ștefan, un tânăr în vârstă de 23 de ani. În lipsa unui tratament adecvat, lichenul scleros și stenoza uretrală i-ar fi afectat calitatea vieții și ar fi produs complicații severe de-a lungul timpului. Pentru a scăpa de disconfort, pacientul s-a programat la un consult de urologie la Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.
După efectuarea unei anamneze complete, a unei examinări clinice și a unor investigații imagistice specifice, Ștefan a primit diagnosticul de certitudine: lichen scleros cu strictură de uretră anterioară și aderențe de gland și prepuț. Tratamentul indicat a fost cel chirurgical.
„În urmă cu mai mulți ani, domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu a operat-o pe soția mea, așa că am hotărât să mergem tot la el. De cum l-a consultat pe băiatul nostru, diagnosticul a fost clar și ne-a explicat că este nevoie de operație”, povestește tatăl pacientului.
Intervenția chirurgicală a fost realizată de echipa medicală condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, care a efectuat o uretroplastie cu grefă de mucoasă bucală și adezioliză – procedură de îndepărtare a aderențelor, de altfel tipul de operație care are cele mai bune rezultate în cazul stricturii uretrale. Totul a decurs fără probleme, intervenția fiind un succes. Evoluția ulterioară a pacientului a fost una favorabilă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional – jetul urinar redevenind normal.
„Totul a decurs excelent. De la început până la sfârșit. La două luni după externare, am mers la control și totul a fost în regulă, iar băiatul se simte foarte bine. În ceea ce îl privește pe Conf. Dr. Gîngu, îl recomand în totalitate și îl felicit pentru munca depusă. Îi doresc multă sănătate!”, conchide tatăl lui Ștefan.
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni urologice au acces la o gamă complexă de servicii medicale de înaltă performanță și la tehnologie de vârf, de ultimă generație, pentru diagnosticarea corectă și tratarea optimă a unor boli ale aparatului urogenital. Tratamentele sunt asigurate de medici urologi foarte bine pregătiți, cu stagii în centre de referință internaționale și competențe în chirurgia minim invazivă – laparoscopică și robotică.
Pentru pacienții cu indicație de tratament chirurgical, se optează, ori de câte ori este posibil, pentru intervenții minim invazive. Pentru chirurgia robotică urologică, Spitalul Clinic SANADOR are în dotare cel mai performant sistem robotic existent la ora actuală – da Vinci Xi, cu ajutorul căruia pot fi realizate chiar și cele mai laborioase intervenții, în condiții de maximă siguranță și precizie, cu avantaje multiple pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicații, durată de spitalizare diminuată și recuperare rapidă.