Uniunea Europeană se implică în problema din Afganistan şi îi ameninţă pe talibani că vor deveni izolaţi pe plan internaţional dacă vor prelua puterea cu forţa în această ţară.
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borrell, le-a cerut talibanilor să reia discuţiile cu autorităţile de la Kabul şi să oprească imediat violenţele.
UE doreşte să sprijine în continuare Afganistanul, însă nu necondiţionat
“Dacă iau puterea cu forţa şi vor restabili un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuţi (din punct de vedere diplomatic), vor fi izolaţi, lipsiţi de sprijin internaţional şi cu perspectiva unui conflict permanent şi a unei instabilităţi prelungite în Afganistan”, a precizat Borrell, într-un comunicat preluat de AFP.
“UE solicită talibanilor să reia discuţiile substanţiale, regulate şi structurate (cu guvernul) şi solicită încetarea imediată a violenţei, precum şi o încetare a focului completă şi permanentă.
Aceste atacuri continue provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei”, adaugă şeful diplomaţiei europene.
Uniunea Europeană afirmă că doreşte “să îşi continue parteneriatul şi sprijinul pentru poporul afgan”, însă ajutorul său nu va fi unul necondiţionat. Sprijinul UE este “condiţionată de o soluţionare paşnică şi incluzivă (a conflictului) şi de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor”, se mai arată în comunicatul citat.
Două dintre cele mai mari oraşe din Afganistan, cucerite de talibani în ultimele ore
Între timp, al doilea şi al treilea oraş ca mărime din Afganistan, Kandahar, respectiv Herat, au fost deja cucerite de către forţele talibane.
“Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a fost mesajul postat, în noaptea de joi spre vineri, pe reţeaua Twitter pe un cont oficial al talibanilor.
Un locuitor a confirmat, pentru agenţia AFP, că forţele guvernamentale par într-adevăr să se fi retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.
“După lupte grele, care au avut loc noaptea trecută, talibanii au luat controlul asupra orașului Kandahar”, a confirmat ulterior un oficial guvernamental. Forțele guvernamentale controlează în continuare Aeroportul din Kandahar, care a fost a doua cea mai mare bază militară americană din Afganistan, pe durata misiunii de 20 de ani.
Joi, la scurt timp unul după celălalt, au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, situat în vestul Afganistanului, şi Ghazni, aflat la doar 150 km sud-vest de Kabul. Astfel, numai capitala Kabul şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul Guvernului afgan.
Statele Unite trimit soldaţi pentru sprijinirea evacuării ambasadei
Departamentul de Stat a anunţat, joi, că SUA vor redesfăşura temporar 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus ca urmare a avansului realizat pe teren de talibani.
Cei 3.000 de militari se va alătura celor 650 încă prezenţi în Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
“Ambasada rămâne deschisă”, “nu este vorba de o evacuare totală”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane Ned Price, care a amintit că executivul american a început să recheme o parte din personalul său din Kabul în luna aprilie, când preşedintele Joe Biden a anunţat retragerea tuturor forţelor internaţionale din Afganistan, operaţiune ce trebuie finalizată până la sfârşitul lunii.
Guvernul a pierdut controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul Afganistanului. În decurs de doar o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra a 13 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, iar altele ar putea urma. Potrivit unei surse de securitate, talibanii ar fi cucerit şi Qala-e-Naw, capitala provinciei Badghis.
Joi, la Doha, în Qatar, s-au încheiat trei zile de întâlniri internaţionale pe tema Afganistanului, însă fără progrese semnificative. Statele Unite, Pakistan, Uniunea Europeană şi China au transmis, într-o declaraţie comună, că nu vor recunoaşte niciun Guvern care va fi “impus cu forţa” în Afganistan.
Sursa foto: Dreamstime