AFI Europe nu mai face mall la Arad, după ce le-a luat-o concurenţa înainte

Compania AFI Europe România, subsidiara grupului Africa Israel Investments şi dezvoltatorul mall-ului AFI Palace Cotroceni din Capitală, a renunţat la ideea construirii unui centru comercial la Arad, deoarece concurenţa de peste drum a început deja lucrările la un proiect similar.  „La Arad am decis să nu mai fac mall, ci un hypermarket şi un magazin de tip Do It Yourself (DIY) pentru că nu mai e loc de un mall. Concurenţa a început lucrările la centrul de peste drum ma

Compania AFI Europe România, subsidiara grupului Africa Israel Investments şi dezvoltatorul mall-ului AFI Palace Cotroceni din Capitală, a renunţat la ideea construirii unui centru comercial la Arad, deoarece concurenţa de peste drum a început deja lucrările la un proiect similar.

 „La Arad am decis să nu mai fac mall, ci un hypermarket şi un magazin de tip Do It Yourself (DIY) pentru că nu mai e loc de un mall. Concurenţa a început lucrările la centrul de peste drum mai repede şi noi o să venim în completarea lor. Ei au avut banii şi au început, noi nu am avut şi nu mai putem face acum tot un mall“, a declarat pentru Capital.ro Reuven Havar, CEO-ul AFI Europe România.

Aradul este primul oraş în care s-au anunţat cinci proiecte de tip mall pe o singură stradă, Calea Aurel Vlaicu. Este vorba despre centrele Galleria (GTC-Aura Investments), Atrium Center (Carpathian), West Gate (Atrium European Real Estate) şi Armonia (RED Management). Până în prezent doar mall-ul Armonia este funcţional, iar la Galleria şi Atrium Center s-au început lucrările. Exemplul Aradului a fost urmat ulterior de oraşe precum Oradea, Suceava sau Ploieşti.

Havar a mai spus că nu o să  înceapă lucrările la acest proiect decât în momentul în care va avea semnate contracte cu un operator de hypermarket şi cu unul de DIY. „Am purtat discuţii cu nişte operatori mari, dar deciziile vor fi luate după perioada de concedii“, a comentat oficialul AFI Europe.

Următorul pe listă, mall-ul de la Laromet

După lansarea mall-ul AFI Palace Cotroceni, programată pentru sfârşitul lunii septembrie, compania va începe lucrările la un centru comercial de 20.000 mp pe fosta platformă industrială Laromet.

„Următorul proiect pe care îl vom începe este un mall mai mic, de circa 20.000 mp la Laromet. Sper să începem lucrările cât mai curând posibil, poate anul viitor. Deocamdată mai trebuie să obţinem nişte avize. Băncile încep să arate acum o atitudine mai pozitivă şi din discuţiile pe care le-am purtat, eu zic că cel puţin pentru Laromet o să primesc finanţare“, a explicat Reuven Havar.

Proiectul de pe fosta platformă Laromet mai are programată şi construcţia a 5.300 de locuinţe, investiţia fiind estimată la peste 500 de milioane de euro.

„Nu ne împinge nimeni de la spate“

AFI Europe are pe hârtie circa zece proiecte imobiliare în România a căror valoare de investiţie se ridică la peste două miliarde de euro. Un alt proiect programat este AFI Palace Ploieşti care se află în stadiu de obţinere a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) şi care va fi început odată cu obţinerea finanţării bancare. „O să mai facem o clădire de birouri la Cotroceni şi suntem în curs de obţinere a PUZ-ului la Ploieşti. Mergem cu toate proiectele înainte, dar mai încet, pentru că nu ne împinge nimeni de la spate“, a afirmat Havar.

AFI Palace Cotroceni, primul proiect finalizat

Deocamdată, singurul proiect al israelienilor, aflat în fază de predare, este mall-ul din Cotroceni care a implicat o investiţie de circa 300 mil. euro. Compania a anunţat că odată funcţional, centrul va genera peste 5.000 de locuri de muncă. Pentru dezvoltarea proprietăţii, compania a beneficiat de finanţare, în valoare de 234 mil. euro, asigurată de Hypo Real Estate. Suprafaţa închiriabilă a mall-ului este de 76.000 mp, din care peste 90% a fost deja contractată. Chiria medie este de 30 de euro/mp/lună. Proiectul beneficiază de 2.500 de locuri de parcare.

AFI Europe România este subsidiara grupului Africa Israel Investments, controlat de miliardarul Lev Leviev. Compania este prezentă în opt ţări din Europa şi a realizat 16 proiecte, în doar patru dintre ele. Principalii concurenţi ai companiei pe piaţa locală sunt Globe Trade Cenre (Israel), Mivan (Irlanda), Plaza Centers (Israel) şi Băneasa Investments (România).