Afidele sau paduchii plantelor. Cum îți poți proteja grădina de aceste insecte

plante-afide

Sursa: Dreamstime

Ca aproape în orice situație, se spune că este mai bine să previi, decât să vindeci. Acest lucru se poate aplica și plantelor din grădină, mai ales când vine vorba de dăunători.

Afidele sunt insecte de mici dimensiuni care se hrănesc cu seva plantelor. Insecta trăiește în colonie pe partea inferioară a organelor tinere ale plantei, iar frunzele infestate de păduchii de plante riscă să se ofilească sau capătă o culoare galbenă din cauza pierderii excesive a sevei. Din fericire, există câteva trucuri simple pentru a împiedica afidele să atace grădina.

Oamenii au identificat aproximativ un milion de specii de insecte pe planetă, dar doar aproximativ 1% dintre aceste specii sunt dăunătoare pentru noi. Nenumăratele specii de insecte contribuie la echilibrul diverselor ecosisteme complexe ale planetei, spune horticultorul Susan Mulvihill, autoarea cărții ”Vegetable Garden Pest Handbook”. Gândiți-vă la toți polenizatorii minunați, cum ar fi albinele melifere și albinele native, viespile, fluturii și moliile. Dacă aveți o grădină de legume sau cu fructe de pădure, doriți ca acei polenizatori să fie acolo.

De ce sunt atrase cel mai mult afidele

„Afidele cresc până la ⅛ inch lungime și au corpuri moi, în formă de pară, care pot fi verzi, gri, alb, galben, maro, roșu sau negru”, continuă Susan.

„Veți observa, probabil, ciorchini de insecte mici pe partea inferioară a frunzelor; mană; frunze ondulate sau galbene. Sunt, adesea, atrase de anghinare, sparanghel, fasole, sfeclă, rucola, broccoli, varza de Bruxelles, kale și conopida, precum și de ridichi, napi, porumb, salată verde, ceapă și mazăre”, adaugă ea.

Iată cum puteți să le țineți departe de grădină:

1. Folosiți un insectar

O soluție pentru a preveni sau a scăpa de afide ar fi atragerea insectelor bune în lanțul trofic. Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu un petic de flori – sau un insectar – care va atrage polenizatorii, insectele benefice de grădină și alți prădători dăunători.

„Pentru toate acele afide enervante, o mulțime de creaturi bune vor fi încântate să se hrănească cu ele”, spune Susan, numind aici gângăniile-asasin, gândacii, buburuzele și păianjenii.

„O modalitate populară de a atrage aceste insecte benefice este prin crearea unor „insectare”, care sunt habitate permanente ce satisfac nevoile lor într-un peisaj. „Crearea unui insectar lângă grădina de legume va atrage prădători naturali care patrulează zona pentru a vă scăpa de probleme”, explică ea.

2. Construiți un „hotel” pentru insecte

O altă modalitate de a atrage insecte benefice în grădină este prin construirea unui ”hotel” pentru insecte. Dacă nu știți cum să construiți unul, astfel de echipamente pot fi cumpărate cu ușurință de pe Amazon, la prețuri rezonabile.

„În curțile noastre, insectele benefice împiedică dăunătorii să preia controlul și ajută la menținerea în viață a solului”, spune Susan. „Gângănii benefice includ gărgărițele, gândacii de pământ și chiar păianjenii. Își petrec zilele ronțăind afide, precum și ouă de insecte, viermi și mulți alți dăunători problematici. „Când construiți un hotel pentru insecte, le oferiți locurile unde să-și depună ouăle și/sau să hiberneze”, susține ea.

3. ”Deparazitați” cu ajutorul furtunului

Udarea plantelor este o modalitate simplă de a disloca afidele, mai ales dacă acordați atenție părții inferioare a frunzelor, unde acestea tind să se adune.

„Furtunul este un instrument util. O mică explozie de apă asupra afidelor le va da jos de pe plantă. Suprimarea, din timp, a acestor dăunători, îi împiedică să devină o problemă mai mare, mai târziu.”, spune Susan.

4. Dați-le jos cu mâna

Dacă doar câteva frunze au fost afectate de afide, poate fi mai ușor să aveți o abordare practică și să le îndepărtați singur. Puteți să purtați mănuși și fie să trageți dăunătorii direct de pe plantă, fie să tăiați ramura pe care se află și apoi să o aruncați. O infestare cu afide începe cu o femelă și ouăle ei. Întregul grup poate fi ucis prin zdrobirea lor cu degetul mare.

5. Acoperiți solul cu mulci din plastic reflectorizant

O altă soluție este acoperirea solului cu mulci din plastic reflectorizant. Poate că nu arată frumos, dar este eficient pentru a împiedica afidele să mănânce legumele. Acest proces este util în special dacă aveți în grădină varză, castraveți, dovlecei, pepenii, roșii sau ardei.

„Mulciul reflectorizant din plastic ține unii dăunători departe de culturile lor preferate, suficient de mult pentru a permite plantelor să se stabilească. Lumina reflectată dezorientează afidele”, spune Susan.

„Mulciul de polietilenă argintie „ascunde” plantele de acești dăunători supărători. Se găsește la orice magazin de grădinărit. Pe lângă controlul dăunătorilor, acest mulci crește productivitatea plantelor, deoarece reflectă mai multă lumină în frunziș.

6. Așteptați cam o săptămână

Dacă recomandările de mai sus au fost sau nu urmate, natura își va urma întotdeauna cursul și, în final, se va ocupa de problemă, în locul nostru. De aceea, merită să așteptați câteva zile, sau chiar o săptămână sau două, mai ales dacă sunteți grădinar experimentat. S-ar putea să constatați că, în loc să vedeți un haos creat de afide, descoperiți, cu surprindere, că aproape toate au dispărut de la sine.