Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a aprobat plăţi în valoare totală de 27,3 milioane de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru măsurile de mediu şi climă. Plăţile au fost efectuate în perioada 6 iunie – 5 iulie 2022 şi sunt realizate din fondurile alocate României prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

”Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a aprobat plăţi în valoare totală de 27,3 milioane de euro (27.306.264 euro) pentru proiecte de investiţii şi pentru măsurile de mediu şi climă. Plăţile au fost efectuate în perioada 6 iunie – 5 iulie 2022 şi sunt realizate din fondurile alocate României prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020)”, a anunţat APIA.

Pentru investiţiile fermierilor, ale antreprenorilor, ale procesatorilor şi ale autorităţilor locale, AFIR a virat 15,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate pentru decontarea cheltuielilor eligibile.

AFIR a avizat plăţi pentru compensarea pierderilor de venit ale fermierilor

Totodată, AFIR a avizat plăţi însumând 11,8 milioane de euro, acordate pentru compensarea pierderilor de venit ale fermierilor, aferente măsurilor de mediu şi climă gestionate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

AFIR efectuează plăţile din fondurile publice nerambursabile pe care le gestionează ca urmare a depunerii de către beneficiarii PNDR 2020 a cererilor de plată, în conformitate cu procedurile care se aplică contractelor de finanţare încheiate.

România va beneficia în acest an de peste 51 de milioane de euro

În acest sens, România va beneficia de 51.590.649 euro, din care 25.490.649 euro, fonduri europene, iar suma alocată de la bugetul național este în valoare de 26.100.000 euro.

În sectorul vegetal, ajutorul excepțional se acordă sub forma unei scheme de susținere financiară, pentru suprafețele cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu vii cu struguri pentru vin, explică MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale).

În sectorul zootehnic, ajutorul excepțional se acordă pe baza unei scheme de susținere financiară, producătorilor agricoli, crescători de animale, pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022, precizează cei de la MADR.