Încă de acum o lună medicul ieșean Vasile Astărăstoae a început să lanseze mai multe teme de dezbatere privind criza prin care trecem. Ele au un numitor comun: pun în discuție dacă gravitatea COVID-19 justifică isteria publică sau nu.
Una dintre cele mai interesante teme lansate de fostul președinte al Colegiului Medicilor din România se referă la cauza morții celor declarați de stat în comunicările privind coronavirusul: ei au trecut în neființă având COVID-19 sau din cauza COVID-19. Cu alte cuvinte, medicul ieșean se întreabă dacă oamenii au murit din cauza coronavirusului sau din alte cauze, COVID neavând un rol esențial.
Spre exemplu, una dintre persoanele decedate în această perioadă a făcut un atac celebral masiv, a fost adusă la spital în stare gravă și a murit după câteva ore. Evident, din cauza unui atac celebral. Femeii din Hunedoara, că acolo s-a întâmplat, i s-a făcut și textul COVID după deces și a ieșit pozitiv. Acum se află între cei 818 români morți din cauza COVID.
Mulți nu au murit din cauza COVID
În această seară medicul ieșean Astărăstoae, el fiind un exponent al celor care își pun întrebări, a primit confirmarea că tema lui era corectă de la cel mai înalt nivel.
Secretarul de stat din ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a afirmat la Antena3 că 80% dintre oameni ar fi murit oricum. ”Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din alte cauze. Urmărim zilnic raportările. 80% aveau comorbidități. Ar fi murit oricum. În apropierea morții, corupul cedează, imunitatea scade, apar tot felul de probleme. După părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice, sunt foarte mulți pacienți de care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu COVID-19„, a declarat Moldovan.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătătate Publică, 818 persoane infectate cu coronavirus au murit în România. Până astăzi, 4 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 5.269 au fost declarate vindecate și externate.