Practic, prin ștergerea datoriei, liderii europeni au recunoscut, implicit nu explicit, că Grecia este în incapacitate de plată.
Washington Post se întreabă dacă acordul la care au ajuns liderii europeni este o soluţie viabilă sau doar o amânare periculoasă a sfârşitului.
Afirmația publicației este întărită de poziția celor de la agenția de rating Fitch, care vede cu aceiași ochi măsura luată de liderii europeni.
Băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020: concret, cu începere din ianuarie 2012, ele vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.
În plus, Atena va primi noi împrumuturi de la Europa şi de la FMI de 100 de miliarde de euro până la finalul lui 2014, în cadrul unui program care îl înlocuieşte pe cel de 109 miliarde de euro decis în iulie.