"Aproximativ o cincime din costul poluării industriale a aerului în Europa provine de la instalaţiile din Germania – cel mai mare procent dintre toate ţările UE", a declarat directorul EEA, Jaqueline McGlade.
Cu toate acestea, în cazul în care cei mai mari poluatori industriali din UE ar fi clasaţi ţinându-se seama de mărimea economiei lor, Bulgaria, România, Estonia, Polonia şi Cehia s-ar situa pe primele locuri, se precizează în raportul EEA.
Potrivit agenţiei, "costurile daunelor" poluării provenite de la cele mai importante 10.000 de facilităţi industriale din UE se ridică între 102 şi 169 miliarde de euro (136-226 miliarde de dolari). Per cetăţean, costurile se ridică între 200 şi 300 de euro.
Poluarea este în majoritatea cazurilor provenită de la centrale electrice mari, şi, într-o măsură mai mică, de la rafinării şi oţelării.
Aşa-numitele "costuri ale daunelor"sunt o măsură imperfectă, ştiinţifică a costurilor poluării pentru sănătatea umană – în special probleme respiratorii şi cardiovasculare -, şi mediu, a admis EEA. Cu toate acestea, ele constituie încă un indicator util pentru a ghida opţiunile UE privind politica industrială, energetică şi de mediu.
Pentru a rezolva această problemă, Uniunea Europeană intenţionează să revizuiască legislaţia UE privind calitatea aerului în 2013, însă se aşteaptă ca state membre să se opună acestei măsuri.