Odată cu criza, tot mai mulţi investitori au căutat refugiu în active mai sigure, printre care şi aurul. Pe acest fond, aurul a atins un maxim istoric în 2011, de 1.900 dolari/uncie. De atunci, preţul s-a retras, cu circa 15%. Totuşi, în acest an, preţul aurului a rezistat foarte bine, în jurul a 1.600 dolari/uncie,  deşi dolarul s-a întărit semnificativ.
Cum putem investi în aur? În România, clienţii pot investi în aur fizic prin două bănci: BCR şi Piraeus. Pentru cantităţi mai mici, care pot pleca de la 5 grame, clienţii pot achiziţiona aur de la Piraues, care oferă lingouri cu marca băncii elveţiene Credit Suisse.
Deocamdată, BCR oferă accesul la aur fizic doar clienţilor cu mulţi bani, din categoria private banking. Practic, prin BCR se poate cumpăra o cantitate de minimum 1 kilogram, lingourile provenind de Austrian Mint, monetăria statului austriac.
La ce preţ cumpărăm aur
„Preţul de achiziţie este cu 0,5-2,5% peste spot, în funcţie de cantitate şi de tipul de lingou. Nu prea vindem lingouri mici, sub un kg“, spun reprezentanţii BCR. Pe 9 august, BCR vindea aurul cu 200,15 lei/gram şi îl cumpăra cu 184,35 lei/gram.
De partea cealaltă, Piraeus vinde cu marje mai mari, deoarece costul pe gram creşte cu cât cantitatea e mai mică. Pe 9 august, banca vindea cu 212 lei/g sub 2 kg şi cu 210 lei/g peste 2 kg. Preţul de răscumpărare era de 175 lei/g. Custodia la BCR este de 0,12% pe an, iar la Piraeus este de 0,1% pe an.
Tot pentru plasamentele în aur fizic, clienţii au la dispoziţie planul de economii în aur lansat recent de Piraeus, cel mai probabil unic în Europa. Practic, clienţii îşi deschid un cont în care economisesc lunar oricât doresc, banii fiind remuneraţi cu o dobândă de 5,5% pe an. La fiecare 15 ale lunii, Piraeus va cumpăra din disponibilul din cont multipli de un gram de aur. Aurul din aceste tranzacţii este depozitat de Piraeus, iar clienţii îl pot vinde oricând înapoi băncii sau pot cere să îl ia acasă.

Speculaţii pe aur
Pe lângă aurul fizic, clienţii pot investi prin cele două bănci în aur ca titlu financiar. Cei care doresc să speculeze pe aur au la dispoziţie certificatele emise de Erste. Certificatele index urmăresc întocmai preţul aurului, în lei sau în euro, fiind potrivite pentru speculaţii pe termen mediu. Certificatele turbo sunt strict pentru investitorii cu experienţă în speculaţii pe termen scurt, întrucât au levier de 3-10.
Prin Piraeus, clienţii pot investi în Aurul de Cont, tranzacţionabil prin platforma băncii. Preţul de achiziţie este cu maximum 1% peste spot. Investiţia în Aur de Cont este în fapt o rezervare de aur fizic, tranzacţia minimă fiind de 10.000 dolari. Clienţii pot oricând să solicite băncii livrarea cantităţii din cont în formă de lingouri, suportând costul cu prelucrarea și transportul.

Cât aur au cumpărat românii
„În acest an, BCR a efectuat tranzacţii cu aur de 400 kilograme, din care 15% au fost vânzări din partea clienţilor către bancă, spune Răzvan Furtună, şeful departamentului de Private Banking din cadrul BCR. În anii precedenţi, tranzacţiile erau aproape numai cumpărări. În 2011, tranzacţii­le cu aur fizic, sub formă de lingouri, s-au cifrat la 1.100 kilograme, iar în 2010, la 260 kilograme. Peste 50% din stoc este deţinut în lingouri de un kilogram. Tranzacţia medie în 2012 a fost de peste cinci kilograme.
De la începutul anului şi până în prezent, vânzările de aur ale Piraeus s-au cifrat la 75 kg, în creştere cu 25% faţă de perioada similară din 2011. Au fost şi clienţi care şi-au marcat profiturile, ei vânzând 15 kg către bancă. Din 2009 şi până acum, Piraeus a vândut 500 kg de aur fizic, din care circa 20% l-au depozitat la bancă, iar restul l-au luat acasă.
„Tranzacţia medie a scăzut la 60 de grame, de la 100 de grame anul trecut. Avem mai mulţi clienţi care cumpără cantităţi mai mici. Foarte mulţi îl iau pentru cadouri, lingouri de cinci-zece grame, date la nunţi, botezuri, aniversări“, sune Alina Piciorea, director Trezorerie şi Pieţe de Capital în cadrul Piraeus.

Perspective de creştere
„Producţia anuală de aur e de circa 2.500 tone, raportat la un stoc de circa 175.000 tone la nivel global. Vorbim de o creştere a stocului de aur de 1,4%-1,5% pe an, în condiţiile în care masa monetară a dolarului s-a triplat în ultimii cinci ani, iar în Europa a crescut de două ori şi ceva“, explică Răzvan Furtună. În continuare, vorbim de dobânzi real negative la toate valutele importante şi de un potenţial consistent de a vedea emisiuni mari de monedă din partea băncilor centrale, în încercarea lor de a contracara deflaţia şi de a stimula economia, spun cei doi specialişti.
„Vedem aurul spre 2.300 dolari/uncie pe termen mediu, acesta fiind un scenariu conservator. În următoarele 12 luni, ne aşteptăm ca aurul să ajungă la 2.000 dolari“, spune Furtună. O prognoză similară, 2.000 dolari pe termen scurt, au avansat recent şi cei de la Merrill Lynch, argumentând că  se aşteaptă ca Federal Reserve să demareze în a doua jumătate din 2012 un program de achiziţie de bonduri de 500 miliarde dolari, ceea ce va conduce preţul aurului pe creştere spre finalul anului.
Cei de la Piraeus sunt ceva mai conservatori. „Vedem aurul între 1.500 şi 1.700 dolari până la sfârşitul anului. Pe termen lung, peste doi ani, vedem o creştere spre 2.000 dolari“, e de părere Piciorea.

5 kg reprezintă tranzacţia medie efectuată de clienţii BCR, media fiind trasă în sus de câteva tranzacţii de 30 de kg

2.000 dolari/uncie este preţul prognozat pentru aur pe termen scurt de mai mulţi analişti, cum ar fi cei de la Erste şi Merrill Lynch.