Potrivit Bloomberg Billionaires Index, averea cumulată a celor mai bogaţi 40 de oameni din lume a crescut ieri cu 18,3 miliarde dolari. Astfel, averea acestora a ajuns la aproape 1.000 de miliarde de dolari (985 miliarde dolari).
Sporirea averilor a fost generalizată, doar un singur magnat suferind o scădere insignifiantă a valorii averii. Restul de 39 de bogaţi au înregistrat avansuri importante.
Spre comparaţie, valoarea tuturor companiilor listate pe BVB era ieri de 15 miliarde dolari. Patru dintre cei 40 de bogaţi ai lumii au înregistrat doar ieri câştiguri de peste 1 miliard de dolari.
Bill Gates, mare câştigător
Marele câştigător al zilei de ieri a fost Bill Gates, fondatorul Microsoft, a cărui avere a urcat cu 1,31 miliarde dolari, până la 59,8 miliarde dolari. Cu toate acestea, Biil Gates rămâne al doilea cel mai bogat om din lume, după mexicanul Carlos Slim Helu.
Carlos Slim a fost al doilea mare câştigător al aprecierii burselor de ieri, averea lui sporind cu 1,2 miliarde dolari, până la 64,9 miliarde dolari.
Pe de altă parte, distanţa dintre Slim şi Gates este la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimul timp, pe fondul temperării averii lui Slim, care la un moment dat se apropiase de 75 miliarde dolari.
Puţin peste 1 miliard de dolari au câştigat miercuri şi fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad (locul 4), până la (37,3 miliarde dolari), şi patronul Zara, Armancio Ortega (locul 5), averea s-a urcând la 35,5 miliarde dolari.
Fondatorul Facebook, în revenire, dar în afara topului
Chiar dacă ieri acţiunile Facebook au reuşit să evolueze sincron cu Wall Street, crescând cu3,6%, Mark Zuckerberg nu a reuşit să intre în Top 40, deoarece Facebook s-a prăbuşit cu circa 30% faţă de IPO.
La momentul listării reţelei de socializare, Mark Zuckerberg, CEO Facebook, era considerat al 29 cel mai bogat om din lume, cu o avere de 19,1 miliarde dolari, cu care îi depăşea chiar pe fondatorii Google, Larry Page şi Serghei Bryn. Atunci aceştia aveau 19 miliarde dolari, respectiv 18,9 miliarde dolari.
Acum, Zuckerberg are undeva peste 13 miliarde dolari, pe când fondatorii Google au aproape 18 miliarde dolari.