Totuși, acești fumători și fumătoare vor avea, după data de 20 mai, alte variante la dispoziție, de la produsele de tutun încălzit cu aromă de mentol până la țigările electronice.
Unele opțiuni nu sunt atât de nocive ca și țigările și nici nu sunt vizate de interdicția privind mentolul, cum ar fi produsele din tutun încălzit și țigările electronice. Aceste produse cu aromă de mentol prezintă avantajul de a nu produce fum, eliminând astfel mirosul din haine și din păr, un beneficiu foarte apreciat de femei, mai ales. În plus, au un gust care seamănă cu cel al țigărilor convenționale, cu mențiunea că nici nu încalcă prevederile Directivei UE.
Această directivă UE care privește produsele din tutun, transpusă în România prin legea 201/2016, intră în vigoare miercuri, 20 mai 2020. Măsura vizează comercializarea țigărilor, inclusiv a celor cu capsulă, și a tutunului pentru rulat cu arome caracteristice, respectiv cea a produselor cu miros sau gust sesizabil diferite decât tutunul. Directiva este valabilă pe toate piețele UE, inclusiv la punctele de vânzare duty-free.
De remarcat că numărul de utilizatori ai produselor fără fum crește constant, în condițiile în care tot mai mulți fumători renunță la țigările convenționale și trec la alternative fără fum mai puțin nocive. Apariția alternativelor preferabile fumatului tradițional, care sunt o variantă mai bună decât tigarile, survine pe fondul unor investiții de miliarde de dolari făcute în ultimii zece ani de producătorii de tutun pentru cercetarea științifică și inovarea continuă a produselor fără fum.