Experții Kaspersky Lab au descoperit primele email-uri spam care menționau Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro la începutul anului 2015, cu un an înaintea datei evenimentului. Majoritatea email-urilor spam sunt în limba engleză, iar unele, în portugheză, având în vedere locul de desfășurare a acestei ediții a Jocurilor Olimpice. Potrivit cercetării Kaspersky Lab, aceste grupări infracționale internaționale se află și în spatele vânzării de bilete false pentru Jocurile Olimpice.
Evenimentele mari atrag atenția creatorilor de mesaje spam pentru că sunt o bună ocazie să câștige bani pe seama persoanelor credule. Cu toate acestea, experții Kaspersky Lab au detectat doar cu puțin timp în urmă email-uri spam create special cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Cel mai frecvent subiect al acestor email-uri sunt false câștiguri la loteria organizată de Comitetul Olimpic Internațional și de guvernul brazilian. Autorii mesajelor spam încearcă să convingă victimele că adresa lor de email a fost aleasă, în mod aleatoriu, dintr-o mare bază de date. Pentru a primi premiul, victima trebuie să răspundă la acel email și să-și lase datele personale.
Email-urile spam nu sunt singura amenințare cu care se confruntă utilizatorii. Serviciile de vânzări bilete fac și ele parte din listă, iar acestea reprezintă cea mai periculoasă amenințare. Echipa Kaspersky Lab detectează în mod constant și blochează domenii contrafăcute, care conțin «rio» sau «rio2016» în denumire.
Paginile compromise descoperite de Kaspersky Lab au fost foarte bine realizate. Infractorii cumpără, de regulă, cele mai ieftine și mai simple certificate SSL, care permit conexiuni securizate între un server și un browser și oferă posibilitatea ca la începutul adresei să apară “https”. Astfel, este mai greu pentru utlizatori să facă diferența între paginile false și cele oficiale, pe care se vând bilete pentru Olimpiadă. După ce obțin aceste informații, infractorii le folosesc pentru a fura bani din conturile victimelor. Ca să fie și mai convingători, escrocii își informează victimele că vor primi biletele cu două sau trei săptămâni înainte de eveniment.
„Din cercetarea noastră reiese că, pentru a crea site-uri false, e nevoie, de regulă, de grupări frauduloase internaționale, bine organizate. Membrii acestora își împart responsabilitățile, astfel încât fiecare grup mic este responsabil cu o parte din activitate. De exemplu, un grup creează site-uri, un altul înregistrează domenii, iar altul colectează și vinde informațiile personale ale victimelor. Pentru a nu cădea victime acestor infractori, iubitorii sportului ar trebui să fie atenți când cumpără bilete. Oamenii ar trebui să aibă încredere doar în vânzători autorizați, indiferent cât de atractive ar fi prețurile mici, găsite în altă parte”, avertizează Andrey Kostin, Senior Web-Content Analyst la Kaspersky Lab.
Pentru cumpărături în siguranță, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să nu achiziționeze nimic – de la bilete, la suvenire de la Olimpiadă – din magazine online promovate prin mesaje spam sau bannere suspecte, cu mesaje publicitare. Compania recomandă, de asemenea, un cont bancar separat și un card cu o sumă mică de bani pe el, special pentru plăți online.
Pentru a vă proteja email-urile de mesaje spam, asigurați-vă că aveți software-ul actualizat la zi și că acesta include instrumente anti phishing și anti spam.