Mugur Isărescu era membru PCR, deci, ar fi trebuit să apară undeva un raport prin care să se ceară aprobarea organului de partid, aprobat de ofițerul ierarhic superior.
O asemenea delegație avea o formulare specială și suna cam așa: “Delegăm prin prezenta pe maiorul Vasile Ionescu pentru a se deplasa la Comitetul de Partid al Ministerului Comerțului Exterior în vederea obținerii aprobării pentru verificare și încredințare de sarcini specifice muncii de securitate numitului X/Y, cu datele de identificare unde lucrează, din ce organizație de partid face parte”.
La finalul acesteia se menționa faptul că delegația urma să fie returnată celui care o prezenta secretarului de partid. Este clar că procedura e diferită față de recrutarea unui informator, dar acest document lipsește din dosarul personal al lui Mugur Isărescu. După cum nu există nici un document esențial în evaluarea statutului de colaborare: angajamentul de colaborare cu Securitatea!
Un al doilea document care lipsește din vârful de acte prezentate de CNSAS în instanță este raportul privind modul în care a decurs întâlnirea cu Mugur Isărescu, dacă acesta ar fi fost colaborator al Securității așa cum susține CNSAS. Citind pe larg articolul descoperiți dacă Mugur Isărescu a avut sau nu legătură cu Securitatea.
Revista Evenimentul Istoric este disponibilă începând de astăzi la punctele de difuzare a presei și poate fi comandată și online pe www.agoramag.ro
Tot din noul număr al revistei Evenimentul Istoric aflați mai multe despre modul în care mama lui Nicolae Ceaușescu a salvat biserica Floreasca.
În acei ani Nicolae Ceaușescu își aducea părinții din Scornicești la București pentru niște controale medicale periodice și tratament. De obicei ei stăteau în București câteva săptămâni la reședința din Primăverii. În perioada cât stateau în București, părinții lui Ceaușescu veneau în fiecare duminică la Biserica Floreasca pentru a asista la slujba religioasă.
În acea vreme s-a pus problema de regândire, de sistematizare a Bucureștiului. Planurile concepute de arhitecți au făcut obiectul unei expoziții, la Institutul de Arhitectură. Preoții de la Biserica Floreasca, vizionând această expoziție, au constatat cu surprindere că Biserica era încorsetată de blocuri, inclusiv un bloc (bara) care oprea vizibilitatea și accesul din stradă. S-a întâmplat ca în acea perioadă părinții lui Ceaușescu să fie în București la tratament.
În Duminica în care Maica Alexandra a venit la Biserică, duhovnicul ei, a rugat-o să intervină pe lângă Ceaușescu să schimbe viziunea din planul de sistematizare, în sensul ca să elimine blocul din fața bisericii. Căt de mult a contat cuvântul mamei sale pentru Nicolae Ceaușescu și pentru modificarea planurilor arhitecturale, aflați din articolul revistei Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro
Un alt subiect interesant pe care il puteți citi în revista Evenimentul Istoric este cel referitor la ultimii francezii ai lui Hitler care au apărat Berlinul.
În orele de dinaintea zorilor zilei de 24 aprilie 1945, SS-Brigadeführer Gustav Krukenberg a primit ordin de la Grupul de Armate Vistula, care apăra Berlinul, să conducă imediat rămășițele Batalionului 57 din Divizia 33 Waffen Grenadier a SS Charlemagne din zona de pregătire a SS de la Neustrelitz spre capitala Germaniei. Ordinul primit îi cerea lui Krukenberg să se prezinte la Cancelaria Reich-ului pentru a primi instrucțiuni imediat ce sosea în orașul asediat.
Krukenberg l-a trezit pe Hauptsturmführer Henri Fenet, comandantul Sturmbataillon Charlemagne, și i-a cerut să-și adune oamenii pentru că vrea să le vorbească. Imediat ce SS-iștii francezi s-au adunat, Krukenberg i-a întrebat care dintre ei vrea să meargă cu el la Berlin pentru o ultimă înfruntare cu Armata Roșie.
Chiar dacă soarta războiului era deja pecetluită, cei mai mulți soldați s-au arătat doritori să meargă. E drept, în afară de a lupta până la capăt, nu prea aveau alte opțiuni. Indiferent dacă s-ar fi predat sovieticilor sau aliaților, era evident că urmează să fie trimiși în Franța și judecați ca trădători. Cum s-au desfășurat actiunile descoperiți în revista Evenimentul Istoric, disponibilă la toate punctele de difuzare a presei și pe www.agoramag.ro
Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, te invităm să te abonezi!
Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău. În plus, economisești bani şi primeşti revista la tine acasă!