Revista Capital este disponibilă la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro 

Călin Donca: despre businessuri de succes, familie, rolul vieții și costurile aferente

La doar 38 de ani, omul de afaceri din Brașov se bucură de un real success, fiind multimilionar în euro. Afacerea principală, esențială chiar, se derulează în domeniul producerii de energie, în care a investit 120 de milioane de euro, dar se mai ocupă și de turism și imobiliare. Până anul acesta, era cunoscut ca un mare iubitor de mașini de lux, garajul său adăpostind vehicule în valoare totală de peste 2 milioane de euro. 

Adevărata comoară a milionarului brașovean este, însă, familia sa, soția și cei cinci copii. Pentru o familie așa de numeroasă este nevoie și de o casă pe măsură. Familia Donca trăiește într-o vilă construită pe două etaje, cu 16 camere. Timpul petrecut alături de familie reprezintă un lucru esențial pentru Călin. 

Care sunt lucrurile care il motivează pe tânărul afacerist, cum a ajuns să aibă atât de mare success, aflați din interviul exclusive din revista Capital acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro

Tiny houses, o modă minimalistă de import sau o necesitate economică reală?

Mișcarea „tiny houses” a început să aibă tot mai mulți adepți și în România, care preferă versiunile „mini” cu precădere pentru casele de vacanță. La nivel global însă, micro-locuințele sunt considerate soluții pentru persoanele cu posibilități financiare limitate și în zonele defavorizate. 

Anul acesta, în luna iunie, Râșnovul a găzduit „Tiny House Festival”, primul eveniment destinat locuințelor de mici dimensiuni din Europa Centrală și de Est. 

Creșterea interesului este vizibilă cu precădere pe rețelele sociale, unde grupurile de pasionați și proprietari de astfel de locuințe devin tot mai numeroase. Iar faptul că piața de tiny houses are potențial este confirmat și de intrarea pe această nișă a unor jucători de talia Mobexpert.

Entuziaștii și susținătorii curentului tiny houses, atât cei la nivel global, cât și local, susțin că micro-casele reprezintă viitorul. Însă, deși micro-casele oferă numeroase avantaje, evoluția pieței tiny houses la nivel global nu confirmă întru totul așteptările entuziaștilor. Estimările companiilor de analiză a pieței pentru următoarea perioadă indică un ritm anual mediu de creștere de 5%. Principala piață rămâne SUA, care prezintă o serie de particularități ce nu se regăsesc în alte țări.

Cum a luat naștere conceptul și care sunt avantajele și dezavantajele acestei nișe, aflați din noul număr al revistei Capital. 

Ce este mai profitabil pentru un proprietar: închirierea pe termen lung sau în regim hotelier?

România este țara cu cel mai mare procent de proprietari din Uniunea Europeană, arată un raport Eurostat, din 2021. Nu mai puțin de 95,3% dintre români au una sau mai multe proprietăți personale, în timp ce media europeană este de 69,9%. Cei care au imobile disponibile pentru închiriere se află de câțiva ani în fața unei noi dileme: pe termen lung sau în regim hotelier. A doua variantă s-a dezvoltat pe măsură ce în România au început să se desfășoare evenimente cu impact regional, ce atrag un număr considerabil de turiști. În revista Capital aflați avantajele și dezavantajele celor două modalități de închiriere a unei proprietăți.

În plus ai și un dosar despre Construcții și infrastructură: Amănunte despre proiectele de infrastructură mamut și implicarea statului în creșterea pieței construcțiilor din România 

Ediția de iulie a revistei Capital este disponibilă acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro 

Articolele complete le găsești în revista Capital, disponibilă la punctele de difuzare a presei în perioada 21 iulie-17 august 2023 și online pe  www.edituradecarte.ro

Dacă vrei să primești revista acasă sau la birou, poți opta pentru un abonament pe 3, 6 sau 12 luni, accesând https://www.edituradecarte.ro/categorie-produs/abonamente/capital/