Ucraina legalizează canabisul în scopuri medicale
Ucraina a aprobat utilizarea medicală a canabisului, o decizie concretizată prin semnarea unei legi de către președintele Volodimir Zelenski. Această mișcare vine ca răspuns la necesitățile a peste 6 milioane de persoane, inclusiv pacienți cu cancer și militari răniți, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Conform unei baze de date parlamentare prezentate joi, Ucraina a legalizat utilizarea medicală a canabisului prin semnarea unei legi de către președintele Volodimir Zelenski.
Conform declarațiilor unui parlamentar, mai mult de 6 milioane de persoane, printre care pacienți cu cancer, civili cu sindrom de stres post-traumatic și militari răniți, au nevoie de medicamente pe bază de canabis.
Actul normativ semnat de Zelenski marți va deveni efectiv în vigoare după șase luni de la publicarea oficială, menținându-se în continuare interdicția privind vânzarea sau furnizarea de canabis în scop recreativ.
Legislația susținută de voluntarii din timpul războiului a fost aprobată de către Parlament în decembrie. Politicienii din partidul fostului prim-ministru Yuliia Tymoshenko au blocat parcursul său către semnătura lui Zelenski. Ei văd această lege ca pe o amenințare la adresa viitorului țării.
Ministerul ucrainean al Sănătății și-a exprimat sprijinul pentru legislație. Responsabilitatea sa este să compileze o listă de afecțiuni și boli pentru care ar fi recomandată prescrierea canabisului în scopuri medicale.
Ce este canabisul medical?
Marijuana medicală, sau canabisul medical, folosește planta de canabis sau substanțele chimice din aceasta pentru a trata simptome sau afecțiuni.
Marijuana medicală se prezintă, în cea mai mare parte, în aceleași forme ca și marijuana recreațională, dar există și versiuni foarte purificate și fabricate în laborator, folosite pentru anumite afecțiuni.
Planta de canabis conține peste 100 de substanțe chimice diferite numite canabinoizi. Fiecare dintre ele are un efect diferit asupra organismului.
Delta-9-tetrahidrocannabinolul (THC) și canabidiolul (CBD) sunt principalele substanțe chimice utilizate în medicină.
THC produce, de asemenea, efectul „high” pe care oamenii îl simt atunci când fumează marijuana sau mănâncă alimente care îl conțin.
La ce se folosește canabisul medical?
Statele în care marijuana medicală este legală au aprobat-o pentru o listă variabilă de afecțiuni. În funcție de locul în care locuiți, acestea pot include:
- Durere severă și cronică
- Scleroză multiplă și spasme musculare
- Greață și vărsături severe cauzate de tratamentul cancerului
- Epilepsie și convulsii
- Boala Alzheimer
- Scleroza laterală amiotrofică (ALS)
- HIV/SIDA
- Boala Crohn
- Glaucom
- Migrenă
- Anorexie
- Pierdere extremă în greutate și slăbiciune (sindrom de epuizare)
- Sindromul colonului iritabil
- Tulburare de stres posttraumatic
Beneficiile canabisului medical
Canabinoizii, substanțele chimice active din marijuana medicinală, sunt similare cu substanțele chimice pe care le produce organismul și care sunt implicate în apetit, memorie, mișcare și durere, scrie WebMD.
Până în prezent, studiile solide sugerează că aceste substanțe chimice pot:
- Controla vărsăturile la persoanele care fac chimioterapie pentru cancer. Medicamentele bazate pe două forme de THC fabricate în laborator sunt aprobate de FDA în acest scop
- Reduce moderat durerea la persoanele cu afecțiuni precum leziuni nervoase, cancer, scleroză multiplă și artrită reumatoidă
- Reduce spasmele musculare la persoanele cu scleroză multiplă. (Există mai puține dovezi că ajută spasmele musculare la persoanele cu leziuni ale măduvei spinării)
În plus, există unele dovezi că marijuana medicală ar putea:
- Îmbunătăți somnul pe termen scurt pentru persoanele cu apnee obstructivă de somn, fibromialgie, dureri cronice sau scleroză multiplă.
- Crește pofta de mâncare și diminuează pierderea în greutate la persoanele cu HIV și SIDA.
- Reduce ticurile la persoanele cu sindromul Tourette.
- Reduce anxietățile la persoanele cu tulburare de anxietate socială.
- Îmbunătățește simptomele tulburării de stres post-traumatic.