Maia Sandu a cerut sisteme antiaeriene și ajutor financiar pentru Republica Moldova
În urma evenimentului, liderul de la Chișinău a declarat că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene și ajutor financiar pentru țara sa. Chiar dacă „Ucraina este prioritatea”, a spus ea, există activităţi destabilizatoare ale Rusiei şi împotriva Republicii Moldova.
„Am cerut supraveghere aeriană şi sisteme de apărare. Înţelegem că Ucraina este prioritatea, dar sperăm să primim şi noi unele capabilităţi”, a declarat Maia Sandu pentru Reuters, după participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Aceasta a adăugat că Republica Moldova are nevoie de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.
Republica Moldova are un buget redus în domeniul apărării şi relaţii tensionate cu Rusia
Amintim că Republica Moldova este la rândul ei vecină cu Ucraina și are un buget redus în domeniul apărării, dar şi relaţii tensionate cu Rusia, care menţine prezenţă militară în regiunea separatistă moldoveană Transnistria.
Administraţia prooccidentală de la Chişinău a susţinut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse şi a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
De asemenea, Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat şi că Guvernul de la Chişinău a iniţiat discuţii cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând şi negocieri separate, la nivel bilateral, cu naţiuni aliate.
Republica Moldova a acuzat Rusia să încearcă să exercite influenţă asupra mişcării separatiste care este activă în principal în Transnistria, pentru a destabiliza întreaga ţară.
Totodată, Maia Sandu a declarat că tentativele în sensul destabilizării au eşuat până în momentul de față, iar niciuna dintre părţi nu vrea conflict.
„Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din Republica Moldova şi partide proruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului şi Preşedinţiei, nu înseamnă că a renunţat, dar până acum am putut menţine stabilitatea”, a mai spus Maia Sandu.
Mai apoi, Maia Sandu a precizat că Republica Moldova continuă eforturile pentru reducerea dependenţei de gazul din Rusia şi a precizat că ar avea nevoie anul acesta de sprijin financiar extern cel puţin egal cu cel de anul trecut, 600 de milioane de euro, pentru a proteja populaţia de efectele inflaţiei.
„Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai important proiect al ţării şi unica noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în acest moment complicat şi în această regiune complicată”, a conchis Maia Sandu.