Astfel, conform Ghidului de finanţare a ‘Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional’, în prima etapă, au fost distribuite 25 % din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcurile auto judeţene, ţinând cont de statisticile realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor.
‘Consumarea tichetelor primite iniţial a fost condiţia obligatorie pentru depunerea unei noi cereri de distribuire de către colectori. Distribuirea tichetelor solicitate a fost realizată în limita stocului disponibil la nivel naţional pentru persoanele fizice şi până la epuizarea acestora, în funcţie de cererile colectorilor. În perioada 19-21 iunie 2013, în funcţie de cererile depuse de colectori şi de deconturile făcute de aceştia, Administraţia Fondului pentru Mediu a distribuit toate tichetele alocate persoanelor fizice’, se arată în comunicatul citat. AFM a publicat pe site-ul instituţiei (www.afm.ro), situaţia distribuirii tichetelor pe fiecare colector. Decizia a fost luată pentru a elimina orice suspiciune cu privire la modul de distribuire a acestora’, se arată în comunicatul citat.
AFM precizează că sesiunea de depunere şi validare a dosarelor pentru persoanele juridice, inclusiv instituţiile publice din ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional’ este, în prezent, deschisă, iar termenul-limită de depunere a actelor necesare este 31 august 2013.
În plus, lista persoanelor juridice acceptate să participe în acest program va fi publicată pe site-ul AFM în cadrul secţiunii dedicate, în timp ce persoanele interesate pot consulta Ghidul de finanţare online, în care sunt prevăzute atât condiţiile de eligibilitate, cât şi documentaţia necesară pentru înscrierea în program.
Fondul pentru Mediu a anunţat că, în sesiunea din 2013 a Programului ‘Rabla’, va emite 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice.
Pentru acest an se va utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei, cât valora în 2012.
Termenul în care proprietarul unui autovehicul trebuie să obţină certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maximum 10 zile. În termen de cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.
Datele oficiale relevă că, prin Programul ‘Rabla’, derulat anual din 2005 şi până în prezent, au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi. AGERPRES