AFM a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri. Ministrul Tanczos Barna anunță un buget de 400 milioane de lei

Ministrul Mediului a anunțat că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a elaborat Ghidul Rabla pentru becuri. Tanczos Barna a mai spus că modificarea de buget pentru AFM, care va cuprinde și bugetul pentru Rabla becuri, se va afla în ședința de Guvern de săptămâna viitoare. Ministrul a mai spus că bugetul propus este de 400 de milioane de lei.

Marcel Ciolacu a precizat, de asemenea, că becurile cu LED ar urma să intre și ele în programul Rabla pentru electrocasnice.

„Conform dispoziţiilor Coaliţiei şi după discuţiile cu domnul prim-ministru, AFM a elaborat Ghidul pentru Rabla pentru becuri. Am pregătit modificarea de buget, care va intra în şedinţa de Guvern, probabil săptămâna viitoare, în prima şedinţă de Guvern. Suma pe care am propus-o este de 400 de milioane de lei, iar Ghidul va apărea probabil zilele următoare, în consultare publică, pe site-ul ministerului”, a spus ministrul Tanczos Barna.

După conferința numită „Cum salvăm industria românească de mobilier și de produse din lemn, organizată de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, ministrul Tanczos Barna a mai spus că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la Rabla Electrocasnice.

Ministrul Mediului a mai precizat că românii pot merge cu voucherul primit la magazinele care s-au înscris în acest program la AFM.

„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a explicat ministrul Mediului.

Este obligatorie economisirea energiei

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să își reducă consumul general de electricitate, precizând că prețurile au explodat față de perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus.

Astfel, spune ea, trebuie redusă cererea la orele de vârf pentru ca stocurile să dureze mai mult, iar prețurile să scadă, asta în timp ce asigurarea unui trai decent provoacă anxietatea pentru milioane de oameni.

”Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în Uniunea Europeană.

Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să își reducă consumul general de electricitate”, spune președintele Comisiei Europene.