Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat astăzi că se amână lansarea programului "Fabrici de reciclare", finanțat de PNRR. Acesta se va desfășura în perioada 6 decembrie 2022, ora 12.00 – 15 martie 2023, ora 12:00.
Astăzi, 31 octombrie, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat amânarea lansării programului „Fabrici de reciclare”, finanțat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În consecință, acesta se va desfăşura în perioada 6 decembrie 2022, ora 12.00 – 15 martie 2023, ora 12:00, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri.
Potrivit AFM, cererile de finanțare se vor depune numai pe aplicația destinată programului, pe care o puteți găsi pe site-ul administrației.
”Prin intermediul Programului vor fi sprijinite activităţile/acţiunile specifice pentru construirea instalaţiilor noi de reciclare a deşeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile şi atingerii ţintelor de reciclare în acord cu Strategia Naţională privind economia circulară şi Planul National de gestionare a deşeurilor/planurilor judeţene de gestionare a deşeurilor şi a planului de gestionare a deşeurilor pentru municipiul Bucureşti”, a transmis AFM.
Cine poate depune cereri pentru finanțare
Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii economici care sunt autorizaţi să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN:
• 3821 – tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
• 3822 – tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase;
• 3832 – recuperarea materialelor reciclabile sortate;
• 3831 -demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;
• 3811 – colectarea deşeurilor nepericuloase;
• 3812 – colectarea deşeurilor periculoase.
La data depunerii cererii de finanţare, solicitantul trebuie să fie autorizat să desfăşoare cel puţin una dintre activităţile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 3821, 3822, 3832 şi 3831. Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalaţiilor noi de reciclare a deşeurilor colectate separat este de 286.000.000 euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 euro/proiect.
Programele „Rabla Local” și „Casa Verde Fotovoltaice” vor fi descentralizate
Amintim că, din 2023, programul „Casa Verde Fotovoltaice” va fi descentralizat, iar un sistem informatic de înscriere a solicitanţilor va fi dezvoltat, pe baza căruia autorităţile locale vor acorda bani locuitorilor, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
„Descentralizăm programele „Rabla Local” şi „Casa Verde Fotovoltaice”. Am creat cadrul legal pentru delegarea implementării acestor programe la autorităţile locale şi lucrăm la detaliile tehnice de derulare. Scopul este eficientizarea programelor, simplificarea procedurilor şi scurtarea perioadei de analiză a dosarelor, astfel încât cetăţenii să beneficieze, în cel mai scurt timp, de sprijinul financiar. (…)
Din 2023, pornim atât programul „Rabla Local”, cât şi programul „Casa Verde Fotovoltaice”, dezvoltând un sistem informatic centralizat de înscriere în program, pe baza căruia autorităţile locale vor acorda bani locuitorilor”, a transmis recent Tanczos.
Încă de la finele lunii septembrie, ministrul Mediului anunţa, într-o conferinţă de presă, că unele programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul program de acest fel va fi „Rabla Local”, pentru casarea maşinilor mai vechi de 15 ani.
Datele oficiale arată că, până la sfârşitul lunii septembrie 2022, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” au primit decizia de finanţare 13.000 de dosare, iar până la finele anului în curs toate cele 45.000 de solicitări depuse vor fi rezolvate.