AFM a publicat noile liste aprobate pentru Rabla Clasic şi Rabla Plus

Vin veşti bune de la autorităţi pentru cei interesaţi de achiziţia unor autoturisme noi sau de construcţia de noi piste pentru biciclişti.

Potrivit unui anunţ făcut marţi, 30 aprilie, de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), au fost aprobate noi dosare pentru programele sale.

Vorbim aici despre programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Piste pentru biciclete.

Aşadar, după ce a avut loc o şedinţă a Comitetului de Avizare astăzi, 30 aprilie, AFM a publicat pe propriul site noile dosare aprobate.

Iată toate detalii oferite de către reprezentanţii AFM.

Noile liste publicate pentru programul „Rabla Clasic” cuprind 188 de dosare aprobate pentru achiziționarea a 427 de autovehicule și 159 de motociclete. Vorbim aici despre un total de 7.502.500 de lei.

În dreptul programului „Rabla Plus”, AFM a publicat astăzi noile liste care includ 269 de dosare aprobate. Aceste dosare vizează acordarea a 1.775 de ecotichete, cu o valoare totală de 45.286.000 de lei.

Achizițiile de mașini electrice au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani în România, arată statisticile. În 2016, numai 39 de astfel de vehicule au fost înregistrate. Apoi, acest număr a crescut constant:

  • peste 2.400 în 2020,
  • peste 10.000 în 2021,
  • peste 11.000 în 2023.

În fine, în cazul „Programului de realizare a pistelor pentru biciclete”, lista publicată marţi, 30 aprilie, de către AFM vizează un singur dosar acceptat. Valoarea fondurilor alocate pentru acesta este de 1.791.902 lei.

biciclete
Piste pentru biciclete / SURSA FOTO: Dreamstime

Despre ce schimbări se discută în cazul Rabla Plus?

Reamintim că, anul acesta, valoarea eco-tichetului pentru programul Rabla Plus, acolo unde se pot achiziţiona autoturisme electrice, a scăzut la 5.000 de euro. Din acest motiv, procesul este acum mai lent pentru persoane fizice.

În schimb, bugetul destinat unităților administrativ-teritoriale s-a epuizat în doar 16 minute, la fel și pentru instituțiile publice.

Avem un buget record în 2024: 1 miliard de lei pentru achiziționarea mașinilor electrice și plug-in hybrid.

„Suma, eu personal nu o consider a fi prea mică pentru că o mașină electrică, pleacă de la 25.000 euro. Dacă 5.000 de euro din 25.000 înseamnă 20% finanțare din partea statului.

Dacă vom vedea că nu reușim să cheltuim acei bani, fie vom muta sumele respective la persoane juridice. Schema de finanțare ar putea fi modificată.

Am instituit un grup de lucru în cadrul ministerului la care pentru prima oară am chemat societățile de leasing și vrem să evaluăm posibilitatea finanțării, o parte sau în totalitate, rata de leasing pentru persoane fizice și societăți comerciale.

În Franța lucrul acesta funcționează spre exemplu”, transmitea ministrul Mediului, Mircea Fechet, la final de martie.