AFM va evalua până la finalul lunii aproximativ 25.000-30.000 dintre dosarele depuse pentru montarea panourilor fotovoltaice

Ministrul Mediului a explicat și că în toamna acestui an va fi lansat viitorul apel pentru depunerea de dosare, în cadrul căruia estimează că vor exista sute de mii de cereri.

„Programul a fost blocat jumătate de an complet, pentru că AFM nu a avut capacitatea instituţională să pornească evaluările. Acum aş putea să zic că suntem pe drumul cel bun: avem peste 12.000 de dosare evaluate, aprobate, din cele 45.000, ne apropiem de un număr de 10.000 de dosare pe lună.

Acum două săptămâni au fost externalizate 10.000 de dosare la o companie privată după o achiziţie publică lungă desfăşurată la AFM. Deci eu cred că la sfârşitul lunii septembrie vom depăşi 25, poate chiar 30.000 de dosare evaluate. Acest lucru va da o altă viteză procesului de evaluare-contractare”, a declarat Tanczos Barna la Digi 24.

Peste 9.000 de persoane au primit deja comunicările privind rezultatul evaluării

De asemenea, ministrul a spus și că peste 9.000 de persoane au primit deja comunicările privind rezultatul evaluării. Potrivit informațiilor transmise de Tanczos Barna, AFM va trebui să pornească următoarea sesiune de dosare pentru persoane fizice care vor să monteze panouri fotovoltaice, sesiune la care se aşteaptă ca numărul dosarelor depuse să fie de ordinul a sute de mii.

„Eu cred că până în octombrie-noiembrie vom fi gata să lansăm şi următoarea sesiune şi în câteva luni vom încheia această evaluare”, a mai spus Tanczos Barna.

Tanczos Barna are rezerve în ceea ce privește programul Rabla pentru Electrocasnice

Totodată, ministrul a susținut și că are rezerve în ceea ce priveşte programul Rabla pentru Electrocasnice, în contextul în care doar 40% dintre cei care depun cereri şi obţin tichete pentru achiziţionarea de electrocasnice mari, dar eficiente energetic folosesc efectiv tichetele.

„Singurul program unde am eu, personal, câteva dubii este programul de Rabla electrocasnice. Este un program destul de ciudat, unde la prima vedere nevoia, cererea este foarte mare, după care valorificarea tichetelor în produse prin cumpărare este undeva la 40%. Este o anomalie, vedem dacă anul viitor schimbăm ceva sau continuăm programul”, a completat Tanczos Barna.

În schimb, Tanczos Barna s-a arătat convins că interesul faţă de maşinile electrice şi plug-in hibrid se va menţine şi în condiţiile actuale.