Cotidianul The New York Times a primit la rândul său două Premii Pulitzer, în special cel la categoria „informaţii internaţionale” pentru relatările lui Jeffrey Gettleman asupra foametei şi conflictului din estul Africii. Fotograful de la Agence France-Presse, Massoud Hossaini, 30 de ani, a oferit AFP premiul său Pulitzer din categoria „photo breaking news” pentru „fotografia sfâşietoare a unei fetiţe ce plânge de teamă la scurt timp după un atentat sinucigaş” la Kabul în timpul unei procesiuni şiite în decembrie. „O fotografie simplă, fascinantă, de care îţi aminteşti pentru mult timp”, a subliniat într-o conferinţă de presă administratorul premiului Pulitzer Sig Gissler.
Associated Press a obţinut la rândul ei un Premiu Pulitzer pentru jurnalism de investigaţie în documentarea asupra spionării musulmanilor de către Departamentul de Poliţie din New York (NYPD), în timp ce Philadelphia Inquirer a fost onorat în categoria servicii publice pentru examinarea violenţei în şcolile oraşului. Seria de articole ale agenţiei AP au arătat cum poliţia din New York, cu ajutorul unui oficial al CIA, au creat un program unic şi agresiv de monitorizare a cartierelor musulmane, afacerilor şi lăcaşelor de cult.
Articolele au arătat cum poliţia a ascultat sistematic ilegal predici, s-a infiltrat în colegii şi a fotografiat cetăţeni ce respectă legea ca parte a eforturilor generale de a preveni atacuri teroriste. Persoane şi grupuri au fost monitorizate chiar dacă nu au existat dovezi că aveau legătură cu terorismul. Seria de articole, începută în luna august, a stârnit proteste, a condus la o cerere făcută de 34 de membri ai Congresului american pentru o investigaţie federală şi la o anchetă internă a inspectorului general al CIA.
Jurnalistul de la Huffington Post David Wood a fost distins în categoria „informaţii naţionale” pentru articolele sale cu privire la veteranii americani, întoarcerea din Irak şi Afganistan. Este doar pentru a doua oară când un site online este recompensat cu Premiul Pulitzer şi de asemenea primul Pulitzer pentru Huffington Post. Huffington Post este un site de ştiri şi bloguri online, creat în mai 2005 de Ariana Huffington şi care face apel la multe contribuţii din afară. El tratează evenimentele curente, politica, mediul, cultura, mass-media şi multe alte subiecte.
Site-ul Politico, distins prin intermediul lui Matt Wuerker pentru desenele sale umoristice, este dedicat exclusiv politicii. Matt Wuerker a fost recompensat pentru schiţele sale, „întotdeauna comice”, în special în legătură cu războiul purtat de republicani şi democraţi la Washington.
Premiile Pulitzer sunt acordate anual de Columbia University din New York la recomandarea unui consiliu format mai ales din jurnalişti. Fiecare premiu este în valoare de 10.000 de dolari, cu excepţia celui atribuit serviciului public, care este o medalie de aur, aminteşte AP. Premiul Pulitzer a fost creat în 1904 de Joseph Pulitzer şi este considerat unul dintre cele mai prestigioase premii în domeniul jurnalismului. El este atribuit unei sau mai multor persoane sau unei publicaţii în 14 categorii, dintre care „breaking news” (text şi foto), „serviciu public” (premiul cel mai râvnit şi întotdeauna decernat unui ziar şi nu unei persoane şi care în acest an a fost acordat ziarului Philadelphia Inquirer), „jurnalism de investigaţie”, jurnalism local, naţional sau internaţional, „comentariu”, „editoriale”, „desene de presă umoristice”. Publicaţiile exclusiv online se pot prezenta din decembrie 2009, cu condiţia să fie cel puţin săptămânale, dar Pulitzer nu se aplică televiziunilor şi nici revistelor.
Sursa: Agerpres