Preşedintele Germaniei, Christian Wulff a demisionat din funcţie, după ce procurorii au cerut Parlamentului să îi ridice imunitatea.
‘Încrederea’ cetăţenilor a fost afectată. Din acest motiv, eu mă văd în imposibilitatea de a-mi exercita îndatoririle. Aceasta m-a determinat să demisionez’, a declarat solemn Wulf, un conservator ales cu greu în funcţia de preşedinte în iunie 2010.
‘Evoluţiile din ultimele zile şi săptămâni arată că această încredere şi posibilităţile mele de muncă au fost grav afectate. Din acest motiv, eu nu cred că este posibil să-mi îndeplinesc în mod corespunzător atribuţiile de preşedinte federal. Astăzi mi-am prezentat demisia, ca să eliberez imediat calea succesorului meu’, a spus Wulf ziariştilor prezenţi la reşedinţa sa din Berlin. Numele succesorului său este încă necunoscut.
Cancelarul german Angela Merkel va face o declaraţie de presă, după anunţul lui Wulff. Cancelarul a fost nevoit să anuleze vizita pe care urma să o efectueze astăzi în Italia. Apelurile la demisia lui Wulff s-au intensificat în ultima perioadă, iar Parchetul din Hanovra a anunţat ieri că a cerut ridicarea imunităţii preşedintelui republicii.
"După o verificare exhaustivă a noilor documente şi evaluarea articolelor din presă, parchetul din Hanovra estimează că există fapte suficiente pentru suspiciuni de încălcări ale legii sau de beneficii de avantaje" ale lui Wulff, a explicat într-un comunicat parchetul din capitala landului Saxonia inferioară.
Wulff este criticat aspru de la jumătatea lunii decembrie de presa germană care îl acuză că a profitat de poziţia sa de şef al Guvernului din Saxonia inferioară pentru a obţine diverse avantaje financiare, încercând apoi să ascundă aceste afaceri.
Preşedintele german a fost atacat fără menajamente pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite din partea unor oameni de afaceri bogaţi, iar apoi pentru că a încercat să facă presiuni asupra jurnaliştilor cu scopul de a împiedica publicarea informaţiilor. În Germania, funcţia preşedintelui este în principal onorifică, însă acesta este o autoritate morală.