Descrisă ca fiind „ţara miracolelor”, Africa de Sud este statul cel mai dezvoltat din punct de vedere economic de pe întreg continentul african, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 10.000 de dolari pe an.

Cu toate acestea, criza şi-a lăsat urmele şi aici. Un acord de ultim moment semnat în cursul zilei de vineri de către guvern şi sidicate a reuşit să evite o grevă de proporţii care ar fi paralizat o serie de servicii publice, în special cel de securitate, exact în ziua în care a început Campionatul Mondial de fotbal FIFA 2010.

Deşi Africa de Sud se confruntă cu puternice probleme structurale care vizează în special inegalitatea din cadrul societăţii, economia acestui stat este destul de puternică, mai ales datorită resurselor: subsolul sud-african conţine nu mai puţin de 90% din rezervele mondiale de platină, 80% din totalul rezervelor de mangan, 70% din totalul de crom şi 40% din totalul mondial de aur.

Mai mult, un dosar publicat de The Economist arată faptul că exporturile Africii de Sud s-au dubat în 2008 şi au ajuns la nivelul de 91 de miliarde de dolari, adică 33% din PIB. Datoria publică s-a redus şi a ajuns la nivelul de 23% din PIB, jumătate faţă de nivelul din 1994.

Şomaj de 40%

Datorită potenţialului economic şi populaţiei de 50 de milioane de locuitori, Africa de Sud atrage tot mai multe investiţii străine, în special venite din partea Chinei, ţară care a devenit cel mai mare partener comercial, schimburile bilaterale atingând nivelul de 120 de miliarde de dolari în 2009, dublu decât în 1998.

Cu toate acestea, economia nu reuşeşte să creeze locuri de muncă. Astfel că, paradoxal, Africa de Sud este statul cu cea mai mare rată a şomajului din lume, exceptând Zimbabwe. Conform statisticilor oficiale, doar 3 locuitori din 4 au un loc de muncă, însă pe cifre neoficiale, rata şomajului arată şi mai urât: 40%.

Mai mult, conform unui raport publicat de Forumul Economic Mondial, Africa de Sud se află pe primele locuri în lume în ceea ce priveşte protecţia investitorilor, stabilitatea pieţelor financiare şi a sistemului bancar, dar se află printre ultimele locuri din lume în ceea ce priveşte insecuritatea pieţei muncii.

Nu în ultimul rând, inegalitatea salarizării şi veniturilor blochează din ce în ce mai mult drumul Africii de Sud spre culmile succesului economic: în 2008, 83% din muncitorii de culoare aveau un venit de 5.000 de euro anual, în timp ce 77% din muncitorii albi aveau un venit anual de aproape 80.000 de euro.  

SURSA: The Economist, Le Temps

DETALII:
Pentru mai multe detalii, ascultaţi un interviu audio realizat de publicaţia The Economist (engl.)