Presedintele SUA, Barack Obama va face o promisiune uriasa in fata poporului american, potrivit careia nu doar ca va scoate Statele Unite din recesiune ci va continua sa aplice promisiunile costisitoare din campania electorala si in acelasi timp, va reduce deficitul bugetar.

Presedintele SUA se va adresa maine Congresului, dupa care va prezenta liniile de contur ale bugetului.

Barack Obama va prezenta astfel agenda ce prevede reducerea la jumatate a deficitului national in termen de patru ani, in paralel cu imbunatatirea sistemului financiar, a celui scolar si nu in ultimul rand, sporirea masurilor de protectie a mediului.

Toate aceste promisiuni vin in contextul unei crize financiare despre care unul din primii cinci consilieri ai presedintelui american spune ca ar putea fi mult mai grava decat Marea Depresie.

Dupa pachetul de 700 miliarde de dolari acordat in octombrie companiilor de pe Wall Street si pachetul de stimulare financiara, in valoare de 787 milioane de dolari, pe care Obama l-a semnat in urma cu o saptamana, cei mai multi analisti apreciau ca presedintele va fi fortat sa-si reduca cu mult agenda, intrucat planurile cuprinse in aceasta ar fi „mult prea costisitoare” in acest an cand deficitul national al SUA este estimat sa ajunga la 1.500 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, in discursul sau de maine, Barack Obama va anunta cheltuieli si mai mari: o investitie masiva in sistemul sanitar, reforma educatiei si dezvoltarea surselor de energie alternativa.

Scara si ambitia agendei presedintelui este atat de mare, incat unii economisti au declarat ca este pur si simplu nerealista.