Agenția de rating Fitch a păstrat ratingul României pe ultima treaptă
Agenția de rating Fitch a păstrat ratingul României pe ultima treaptă recomandată pentru investiții vineri, 21 februarie, după ce în decembrie a revizuit perspectiva la negativă de la stabilă. Totuși, există riscuri semnificative privind scăderea ratingului țării la „junk”, ceea ce ar însemna că România ar deveni o destinație nerecomandată pentru investiții.
Conform Fitch, ratingul României ar putea fi revizuit la „junk” în cazul unei creșteri rapide și continue a datoriei publice pe termen mediu sau al unei creșteri economice slabe.
De asemenea, agenția ar putea lua această măsură în cazul în care se vor observa efecte negative asupra finanțării externe, lichidității sau stabilității macroeconomice, ca urmare a unui deficit fiscal și de cont curent ridicat sau a unor șocuri politice interne.
Fitch a explicat menținerea ratingului României la ultima treaptă recomandată pentru investiții prin apartenența țării la Uniunea Europeană. Totuși, agenția a evidențiat și câteva puncte forte, precum PIB-ul pe cap de locuitor, guvernanța și indicatorii de dezvoltare umană, care sunt peste media categoriei „BBB”.
În schimb, punctele slabe includ deficitele bugetare și de cont curent mari și persistente, deteriorarea dinamicii datoriei, scăderea credibilității politicilor în contextul incertitudinii politice și poziția relativ ridicată de debitor extern net.
Problemele semnalate de Fitch
Printre problemele semnalate de Fitch cu care România se confruntă și care trebuie rezolvate se numără:
Incertitudinea politică: Aceasta a crescut accelerat începând cu sfârșitul anului 2024, după anularea alegerilor prezidențiale, având în vedere formarea unui guvern nou, bazat pe trei partide politice, cu o durabilitate „incertă” a coaliției, mai ales în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2025.
Deficit bugetar record: În 2024, deficitul public general al României a atins 8,7% din PIB, cel mai ridicat dintre statele cu rating „BBB”. Această deteriorare fiscală reflectă, în mare parte, creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv majorările salariilor din sectorul public și pensiilor nefinanțate înainte de alegeri, precum și impactul majorării pensiilor în 2024.
Consolidarea fiscală sub semnul întrebării: Fitch preconizează un deficit de 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026, mult mai mare decât media „BBB” estimată pentru acești ani, de 3,2%. Se estimează că procesul de consolidare fiscală s-ar putea confrunta cu dificultăți pe termen mediu, având în vedere impactul negativ posibil asupra creșterii economice și riscurile legate de volatilitatea pieței financiare, care ar putea duce la creșterea costurilor dobânzilor și la o slăbire suplimentară a poziției fiscale
Alte probleme ale României identificate de Fitch
Creșterea datoriei publice: Previzionările Fitch indică o creștere semnificativă a datoriei publice, pe măsură ce deficitele primare rămân ridicate și creșterea economică încetinește.
Creștere economică slabă: Ritmul economic al României a încetinit în 2024, cu o creștere de doar 0,9% a PIB-ului, față de 2,4% în 2023 și 4% în 2022. Fitch preconizează o redresare moderată, cu creșteri ale PIB-ului de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026.
Dezechilibre externe mari: Deficitul de cont curent a crescut la 8,2% din PIB în 2024, față de 6,6% în 2023, iar datoria externă netă va crește de la un nivel estimat de 14% din PIB în 2024 la 19% în 2026, mult peste nivelul de 3% prevăzut pentru mediana „BBB”
Condiții de finanțare deteriorate: Având în vedere creșterea riscurilor fiscale și politice interne și necesitățile mari de finanțare, România a emis trei euroobligațiuni în februarie 2025, în valoare totală de 4,1 miliarde EUR, reprezentând aproximativ 30% din emisiunea externă anuală planificată. Fitch estimează că raportul dintre plata dobânzilor și venituri va crește la aproape 8% până în 2026, de la 6,4% în 2024, depășind astfel mediana de 7,5%.