Cea mai mare tranzactie imobiliara in mediul privat din Bucuresti s-a dovedit a fi cea incheiata de agentia Eurisko: mutarea Grupului Alpha, in noul sediu de birouri Neocity Tower. Un contract de inchiriere foarte avantajos, cu un volum impresionant, de 4.100 mp, dispusi pe zece nivele. „Am avut in colaborarea cu Neocity Group toate atuurile, atat datorita cladirii, cat si atitudinii flexibile a proprietarului”, afirma Alexandra Dimofte, Corporate&Business Development Manager al agentiei Eurisko. Valoarea tranzactiei este confidentiala, dar, potrivit preturilor zonei, chiria anuala estimata de noi este de peste 900.000 USD/an. Suprafata inchiriata de Grupul Alpha (cu toate cele patru companii ale sale: Alpha Bank, Alpha Leasing, Alpha Finance si Danube Fund) reprezinta, astfel, 80% din una din cele mai moderne cladiri de birouri de clasa A, data in folosinta in acest an. Neocity Tower este unul din cele mai inalte imobile din Bucuresti, cu cele 12 etaje ale sale, cu finisaje la standarde internationale si cu un bun amplasament in zona de nord, pe Calea Dorobanti, foarte aproape atat de principalele institutii ale statului, cat si de ambasade si sedii ale unor mari companii private. Fericitul proprietar, unul din investitorii straini de succes in spatii de birouri, este un consortiu format din trei companii israeliene – Mivnei Gazit Ltd, Petrolgas Group Ltd si The Gemolab Real Estate Group Ltd.
Iar in ceea ce priveste sectorul rezidential, agentia Eurisko este cu siguranta in topul 2001 si este posibil sa fie tot lider, cu peste 100 de tranzactii de vile si apartamente de lux. Cel mai gras contract a fost cel prin care s-a vandut un intreg bloc cu apartamente de lux situat in cartierul Primaverii. Valoarea tranzactiei a fost de 3.000.000 USD. De ce s-a dovedit atractiv pentru investitor, care a scos repede o asa suma de mare din buzunar? Pentru ca blocul cu cinci etaje si 11 apartamente supersofisticate si utilate este prevazu cu un sistem de securitate 24 ore din 24 si este foarte aproape de parcul Herestrau.
Si pentru filiala romaneasca a agentiei Colliers International acest an s-a dovedit fructuos. Agentii sai au incheiat contracte importante pentru firme straine, mai ales inchirieri de birouri, dar la tarife de peste 18 USD/mp/luna. Cea mai importanta tranzactie a fost inchirierea unui spatiu de 3.500 mp, in Opera Center, de catre ING Barings si Nederlanden Asigurari de Viata. Opera Center este o alta cladire de birouri de clasa A, cu finisaje de cinci stele, care a fost data in folosinta in acest an. Tranzactia a acoperit patru din cele sapte etaje ale imobilului situat pe malul Dambovitei, foarte aproape de Parlament.
Cea mai mare tranzactie de pe segmentul rezidential al anului 2001 a fost cumpararea a 17 locuinte de lux pentru angajati – apartamente sau vile intregi – de catre compania franceza Michelin, proaspat sosita in Romania.
Acestea sunt cele mai mari reusite a doua mari firme imobiliare din Romania. Poate ca mai exista si alte mari tranzactii incheiate prin agentii si cu siguranta ca piata a fost rodnica si pentru altii. Dar, din pacate, sub pretextul pastrarii confidentialitatii, pe care-o invoca majoritatea, se ascund afaceri negre sau gri, nu „la vedere”, asa cum au stiut sa faca cele doua firme citate astazi si care au stiut astfel sa-si castige clienti internationali.    

Cele mai mari tranzacTii ale agenTiei Colliers International
Clientul    tip tranzactie    suprafata (mp)    cladire
Office
ING Bank si Nederlanden     inchiriere    3.500    Opera Center
Asigurari de Viata    
PriceWaterhouseCoopers    inchiriere    3.020    Opera Center
Lafarge Romcim    inchiriere     1.700    Casa Mosilor
USAID    inchiriere     1.570     Opera Center
Grawe Insurance     cumparare     1.300     vila pe str. Anastasie Simu
Egnatia Bank     inchiriere     1.290    Budisteanu Business Center
Nestor and Nestor    inchiriere    1.000     Neocity Tower
Industrial
Whirlpool    inchiriere    5.788    Militari Center
Residential
Michelin    cumparare        17 locuinte de lux

Cele mai mari tranzacTii ale agenTiei eurisko
Imobil    Suprafata totala (mp)    Suprafata inchiriata (%)

NEOCITY TOWER    5.800    80%
FORUM 2000    6.500    75%
BUDISTEANU B.C.    3.000    80%
ATLANTIC B.C.    2.300    70%