Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis miercuri că vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager (cum sunt Pfizer și Moderna) “par capabile să neutralizeze varianta indiană” (B.1.617), cea care a provocat focarul din India soldat cu mii de morți zilnice și o adevărată criză națională.
Pfizer și Moderna, benefice împotriva variantei indiene
Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare a EMA, a venit cu o serie de explicații importante.
Datele par a fi destul de liniștitoare cu privire la faptul că cel puțin vaccinurile ARN mesager vor putea neutraliza această variantă, cel puțin într-o măsură care va garanta o protecție suficientă
Ce se întâmplă cu restul vaccinurilor
Cavaleri a mai precizat că și vaccinurile care utilizează tehnologia vectorilor virali vor fi eficiente, însă EMA așteaptă ”date de pe teren” care ar trebui să vină după utilizarea unei versiuni a vaccinului AstraZeneca în India.
Ce vaccinuri sunt autorizate în UE
În acest moment patru vaccinuri sunt autorizate în Uniunea Europeană: vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna, care au la bază tehnologia ARNm și vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson, care folosesc tehnologia ”vectorului viral” (adenovirus).
Varianta B.1.617, numită și varianta indiană, care a apărut pentru prima dată în India în octombrie, a fost detectată în 44 de țări, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar săptămâna aceasta a fost introdusă în categoria variantelor care determină îngrijorare (VOC).
Alte trei variante ale coronavirusului sunt incluse în această categorie, considerate mai periculoase decât versiunea originală a coronavirusului, deoarece sunt mai contagioase, mortale sau rezistente la anumite vaccinuri, respectiv tulpina britanică, cea braziliană și cea sud-africană.
Situația din India este tragică
Conform statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de persoane mor în prezent în fiecare zi din cauza COVID-19 în India, unde bilanţul total al epidemiei se apropie de 250.000 de decese.
Unii experţi consideră însă că cifrele reale sunt mai mari, invocând în special date provenite de la crematorii.
Victimele care nu sunt numărate sunt tot mai numeroase în contextul în care epidemia se extinde dincolo de marile oraşe, în zonele rurale unde spitalele sunt rare şi îşi actualizează cu greu registrele.
Sursă foto: Dreamstime