A doua doză de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford nu trebuie administrată persoanelor care au avut cheaguri de sânge şi valori scăzute de trombocite după primirea primei doze de vaccin, a transmis Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), conform Reuters.
Vaccinul Astrazeneca, în prim-plan
Sfaturile pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii au fost oferite de EMA în cadrul unei revizuiri în curs a unor cazuri rare de formare de cheaguri de sânge, dar severe, posibil legate de vaccinare şi, de asemenea, după administrarea vaccinului Johnson & Johnson.
EMA a analizat din martie astfel de cheaguri formate în abdomen şi pe creier şi a recomandat ca pe etichetele ambelor vaccinuri să fie înscris un avertisment cu privire la problemele de coagulare, menţionând în acelaşi timp că beneficiile generale depăşesc orice riscuri.
În timp ce cazurile cu cheaguri de sânge şi trombocite scăzute după vaccinare sunt foarte rare, EMA continuă să recomande oamenilor să fie conştienţi de simptome … astfel încât să poată primi prompt tratament medical specializat dacă este necesar.
Oamenii trebuie să fie atenți
Potrivit agenţiei europene, oamenii ar trebui să fie atenţi la orice semne de cheaguri de sânge sau trombocite scăzute în termen de trei săptămâni de la primirea primei doze a vaccinului produs de AstraZeneca, Vaxzevria, şi cele mai recente recomandări să fie menţionate pe produs.
AstraZeneca şi Universitatea Oxford nu au reacţionat deocamdată la aceste recomandări.
Cum funcționează vaccinurile AstraZeneca și J&J
Potrivit sursei citate, atât vaccinul produs de AstraZeneca, cât și vaccinul produs de J&J utilizează diferite versiuni ale unui virus. Acestea au scopul de a furniza instrucțiuni pentru transformarea proteinelor coronavirusului în celule care să producă răspunsul imun.
În acest context, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) susține că deși cazurile de cheaguri de sânge sunt destul de rare, este nevoie ca medicii să fie conștienți de aceste simptome, asttfel încât pacienții să primească tratamentul medical necesar într-un timp cât mai scurt.