Este o situație catastrofală în România după ce s-a aflat câți oameni mor din cauza poluării. Agenția Europeană de Mediu a publicat un raport care indică ce se întâmplă din cauza acestui fenomen periculos.
Poluarea face ravagii în România. Agenția Europeană de Mediu a arătat cât de catastrofală este situația la nivelul european, țara noastră fiind direct vizată. În Uniunea Europeană, 13% dintre decese sunt legate de poluare. Acest procent înfricoșător a fost indicat într-un raport publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).
„Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar”, afirmă studiul care subliniază că europenii sunt în permanenţă expuşi la riscuri de mediu: poluarea aerului – care, chiar dacă s-a redus semnificativ, rămâne primul factor de mortalitate; poluarea sonoră şi cea cauzată de produsele chimice.
În cele 27 de ţări ale UE şi în Regatul Unit, 630.000 de decese au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat în 2012, potrivit ultimelor date oficiale disponibile, indică raportul care scoate în evidenţă importante diferenţe între vestul şi estul Europei şi legate de nivelul social-economic.
România ocupă un loc fruntaș, înregistrând circa un deces din cinci legat de poluare, în timp ce în Suedia şi Danemarca este vorba de un caz din zece.
În principal legate de cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii, „aceste morţi puteau fi evitate prin eliminarea riscurilor de mediu dăunătoare sănătăţii”, subliniază AEM.
„Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporţionat poluării şi condiţiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi frigul extrem. Aceasta are legătură cu locul unde trăiesc, muncesc şi merg la şcoală, frecvent în zone defavorizate social şi cartiere în periferia marilor artere de circulaţie”, notează raportul.
AEM atrage atenția că pentru ameliorarea sănătăţii şi mediului în Europa, trebuie favorizate spaţiile verzi, locuri de activitate fizică, relaxare, dar şi de integrare socială, care „înviorează oraşele în timpul valurilor de căldură, diminuează inundaţiile, reduc poluarea fonică şi susţin biodiversitatea urbană”. Reducerea circulaţiei rutiere, scăderea consumului de carne şi retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili figurează printre celelalte soluţii pe care le propune AEM.