Agenţia Internaţională de Rating Fitch a confirmat vineri, 17 iunie, ratingul acordat Societăţii Naţionale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la ”BBB-” cu Perspectivă Stabilă. Informarea a fost făcută chiar de compania energetică românească, printr-un comunicat remis recent Bursei de Valori Bucureşti.

Agenția Fitch a confirmat ratingul gigantului energetic românesc Transgaz la ”BBB-” cu perspectivă stabilă

“Confirmarea ratingului Transgaz este fundamentată pe profilul său de afaceri solid în calitate de concesionar şi operator al reţelei de transport gaze din România, precum şi pe aşteptările noastre privind continuitatea cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare din octombrie 2024”, se arată în raportul agenţiei.

Astfel, amintim că SNTGN Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Fitch anunță că România se află printre statele cu deficite gemene de cel puțin 7% din PIB în 2022

România este încadrată de Fitch pe ultima treaptă din categoria țărilor recomandate pentru investiții, la “BBB minus”, cu perspectivă negativă. Calificativul a fost confirmat la începutul lunii aprilie.

Totuși, mai mult de un sfert dintre statele cu economii emergente monitorizate de Fitch Ratings vor înregistra deficite bugetare și de cont curent de cel puțin 4% din PIB în 2022, pe fondul pandemiei și al războiului din Ucraina, iar România și alte cinci țări urmând să înregistreze deficite gemene situate la cel puțin 7% din PIB, potrivit agenției de evaluare financiară.

“Pentru 2022, prognozăm că Maldivele, Rwanda, Tunisia, Uganda, Kenya și România vor înregistra deficite gemene de cel puțin 7% din PIB; Seychelles, Georgia, Uzbekistan, Namibia și Macedonia de Nord vor înregistra deficite de cel puțin 5% din PIB, iar Cabo Verde, Lesotho, Maroc, Turcia, Benin, Columbia, Pakistan, Armenia, Egipt și Ghana vor înregistra deficite de cel puțin 4% din PIB”, arată Fitch Ratings într-un nou raport.

De asemenea, potrivit agenției, creșterea prevalenței deficitelor gemene cu o pondere ridicată în PIB reflectă, în principal, adâncirea bruscă a deficitelor bugetare cauzată de pandemia Covid-19, precum și creșterea numărului de țări care înregistrează deficite de cont curent mai mari, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului războiului asupra prețurilor energiei și alimentelor.