„Europa trebuie să ia măsuri imediate pentru a evita riscul penuriei de gaze naturale anul viitor”, ceea ce înseamnă că guvernele necesită acțiuni urgente pentru a reduce consumul de gaze pe fondul crizei energetice globale, a transmis AIE.
Depozitele de gaze ale UE, pline în proporţie de 95%. De ce nu putem fi totuşi prea optimişti cu privire la viitor?
Depozitele de înmagazinare a gazelor din Uniunea Europeană (UE) sunt acum pline în proporție de 95%, a menționat AIE.
Totuși, a avertizat că stocul oferit de nivelurile actuale de înmagazinare, precum și prețurile recent mai scăzute ale gazelor și temperaturile neobișnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste cu privire la viitor.
Potrivit AIE, procesul de umplere a depozitelor de înmagazinare a gazelor din Uniunea Europeană în acest an a beneficiat de factori cheie care s-ar putea să nu se repete în 2023.
Europa „s-ar putea confrunta cu un decalaj provocator între cerere și ofertă” în cazul unei stopări complete a livrărilor de gaze rusești prin conducte către UE, a adăugat AIE.
Gazele ruseşti ar putea dispărea complet din Europa în 2023, avertizează AIE
În cee ace privește aprovizionarea cu gaze rusești, „este foarte puțin probabil ca Rusia să livreze încă 60 de miliarde de metri cubi” în 2023, potrivit China.org.cn.
„Livrările rusești către Europa s-ar putea opri complet”, a susținut AIE.
„Odată cu vremea blândă din ultima perioadă și prețurile mai mici ale gazelor, există pericolul ca în conversațiile cu privire la aprovizionarea cu gaze a Europei să apară un oarecare sentiment de mulțumire, dar încă pericolul nu a trecut”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.