Veniturile din exportul de petrol ale Rusiei s-au redus la aproape jumătate în luna februarie, comparativ cu anul trecut, în condițiile în care puterile occidentale au înăsprit sancțiunile impuse Moscovei, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Veniturile Rusiei din petrol, în scădere
Rusia a câștigat 11,6 miliarde de dolari din exporturile sale de petrol luna trecută, după ce Uniunea Europeană a impus o interdicție asupra produselor petroliere rusești, alături de un plafon de preț convenit cu Grupul celor Șapte (G7) și Australia, potrivit AIE.
Această sumă a fost în scădere față de cele 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și o scădere de 42% față de cele 20 de miliarde de dolari în februarie anul trecut.
Cu toate acestea, Rusia a continuat să livreze „aproximativ aceeași” cantitate de petrol pe piețele mondiale, potrivit AIE.
„Acest lucru indică faptul că regimul de sancțiuni al G7 a fost eficient în a nu restricționa livrările globale de țiței și produse, reducând în același timp capacitatea Rusiei de a genera venituri din exporturi”, a declarat AIE, potrivit France24.
Livrările către UE s-au prăbușit
În februarie, exporturile de petrol rusesc au scăzut cu 500.000 de barili pe zi (bpd), la 7,5 milioane de bpd, cu o scădere mare a livrărilor către UE, dar a fost încă aproape de nivelurile de dinainte de război.
„Datele recente de urmărire a petrolierelor sugerează că Moscova a reușit să redirecționeze cea mai mare parte a petrolului destinat anterior UE și SUA către noi piețe de desfacere în Asia, Africa și Orientul Mijlociu. Deși a avut un succes relativ în susținerea volumelor, veniturile din petrol ale Rusiei au fost afectate”, a precizat AIE.
Livrările către UE s-au prăbușit cu 760.000 bpd, ajungând la doar 580.000 bpd, a precizat sursa citată.
Pe parcursul anului trecut, 4,5 milioane de bpd de petrol rusesc care în mod normal ajungeau în UE, America de Nord și alți membri ai OCDE au trebuit să găsească noi clienți, a precizat agenția cu sediul la Paris.
Astfel, China și India au preluat peste 70% din exporturile de țiței rusesc luna trecută.
„Cumpărătorii din Asia, și anume India și, într-o măsură mai mică, China, au luat încărcături de țiței la preț redus, dar volumele în creștere transportate pe apă sugerează că ponderea petrolului rusesc în mixul lor de importuri ar putea deveni prea mare pentru a fi acceptată”, a adăugat agenția.
Cererea globală se accelerează
În ceea ce privește produsele petroliere, a apărut „un set mai diversificat de cumpărători”, deoarece exporturile către UE și G7 au scăzut în februarie cu aproape două milioane de bpd în comparație cu nivelurile de dinainte de război.
Exporturile către Asia au crescut cu mai puțin de 300.000 bpd, în timp ce livrările au crescut cu 300.000 bpd în Africa, 240.000 bpd în Turcia și 175.000 bpd în Orientul Mijlociu.
„Rămâne de văzut dacă va exista un apetit suficient pentru produsele petroliere rusești acum că a intrat în vigoare plafonul de preț sau dacă producția sa va începe să scadă sub greutatea sancțiunilor”, a precizat AIE.
Rusia intenționează să își reducă producția de țiței cu 500.000 bpd în această lună, sau cinci procente din producția sa, ca urmare a sancțiunilor.
Puterile occidentale au stabilit în februarie un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru carburanții mai scumpi, precum motorina, și de 45 de dolari pentru produsele de calitate inferioară, cum ar fi păcura. Plafonul de preț pentru exporturile de țiței a fost stabilit la 60 de dolari pe baril la sfârșitul anului trecut.
AIE a declarat că se așteaptă ca cererea globală de petrol să accelereze puternic în cursul anului, pentru a atinge un nivel record de 102 milioane de bpd, pe măsură ce industria aviatică își revine după pandemie, iar cererea Chinei crește după ce a renunțat la restricțiile Covid.