Agenția Mondială Antidoping va interzice o nouă substanță. Se întâmplă din 2024

Tramadolul, analgezicul opiaceu deja interzis în competițiile de ciclism, se află acum pe lista WADA de substanțe interzise în toate sporturile începând cu 2024.

Agenția Mondială Anti-Doping a confirmat că va interzice utilizarea acestuia în urma recomandărilor consiliului consultativ al grupului, au confirmat vineri oficialii. WADA a mai spus că utilizarea tramadolului poate spori performanța.

„Abuzul de tramadol, cu riscurile sale dependente de doză de dependență fizică, dependență de opiacee și supradoze în rândul populației generale, este îngrijorător și a dus la faptul că acesta este un medicament controlat în multe țări”, a declarat WADA într-un comunicat. „Studiile de cercetare finanțate de WADA au confirmat, de asemenea, potențialul tramadolului de a îmbunătăți performanța fizică.”

Consumul de tramadol a crescut în peloton în ultimul deceniu, iar UCI a luat măsuri pentru a restricționa utilizarea acestuia în timpul competițiilor, deoarece WADA a acționat mai greu în privința acestui produs.

Tramadolul a revenit pe prima pagină a ziarelor în această vară, după ce starul columbian Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) și-a văzut rezultatele din Turul Franței din iulie șterse după ce UCI a declarat că a folosit tramadol în timpul ediției din 2022.

Deoarece nu se află încă pe lista WADA, Quintana nu se confruntă cu o interdicție sau cu alte măsuri disciplinare, dar și-a văzut rezultatele și punctele UCI asociate șterse, evidențiindu-se al șaselea la general și al doilea în etapa de la Col du Granon.

Quintana, care revine în competiție duminică în cursa de elită masculină pe șosea de la Mondialele de la Wollongongong, a negat că a folosit tramadol și contestă cazul într-un apel la TAS.

Interdicția privind canabisul rămâne în vigoare

De asemenea, WADA a decis să mențină interdicția asupra canabisului, invocând faptul că acest drog „încalcă spiritul sportului”.

Detectarea canabisului în organismul unui sportiv poate declanșa în continuare o interdicție, dar aceasta a fost redusă recent de la doi ani la o perioadă cuprinsă între una și trei luni.

„WADA este conștientă de diversitatea opiniilor și percepțiilor legate de această substanță în întreaga lume și chiar în anumite țări”, a declarat directorul general Olivier Niggli.

„WADA intenționează să continue cercetările în acest domeniu în ceea ce privește (potențialele) efecte de îmbunătățire a performanței, impactul său asupra sănătății sportivilor și, de asemenea, în ceea ce privește percepția asupra canabisului din partea sportivilor, a experților și a altor persoane din întreaga lume”, scrie Velo News.