Este vorba despre Dexametazona, care este inclusă în clasa „S9. Glucocorticoizi” a listei de substanţe interzise pentru sportivi. „Toți glucocorticoizii sunt interziși în administrarea orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală”, se subliniază şi într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a ANAD.
Ce le transmite ANAD sportivilor, antrenorilor şi medicilor?
“Dragi sportivi, antrenori, medici!
Dorim să vă informăm asupra noilor descoperiri în ceea ce privește reducerea mortalității din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2. Conform ultimelor știri apărute în media, Marea Britanie a implementat administrarea dexametazonei pacienților care necesită asistență respiratorie. Acest tratament dovedește un grad ridicat de eficiență, conform studiilor clinice efectuate.
Pe această cale, dorim să vă reamintim însă că dexametazona este inclusă în clasa „S9. Glucocorticoizi” a Listei Interzise 2020, iar administrarea sa este interzisă în competiție. „Toți glucocorticoizii sunt interziși în administrarea orală, intravenoasă, intramusculară sau rectală”.
În cazul în care starea dvs. de sănătate impune administrarea glucocorticosteroizilor pe una din căile interzise, este nevoie de solicitarea unei Scutiri pentru Uz Terapeutic”, este mesajul transmis pe pagina de socializare a Agenţiei Naţionale Anti-Doping.
Dexametazona este un medicament utilizat încă din anii ‘60 ca antiinflamator
ANAD explică şi ce tip de medicament este Dexametazona şi de ce a intrat recent în atenţia OMS, în contextul pandemiei de coronavirus.
“Dexametazona, un medicament utilizat încă din anii ‘60 ca antiinflamator, în special în cazul artritelor, a bolilor de piele, pentru ameliorarea alergiilor, pentru tratarea astmului bronșic dar și în unele cazuri de cancer, este un corticosteroid cu funcții și efecte multiple. Recent, un colectiv de medici și cercetători din Marea Britanie a stabilit că aceasta are capacitatea de a reduce cu aproximativ o treime rata de deces a bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2 internați care au nevoie de asistență respiratorie. În cadrul studiului, circa 2.000 de pacienți au primit dexametazonă, iar efectele au fost comparate în raport cu alte 4.000 de cazuri. S-a stabilit că aceasta a redus riscul de deces cu o treime pentru pacienții puși sub ventilație (de la 40% la 28%).
Dexametazona a intrat imediat în atenția Organizației Mondiale a Sănătății. Președintele acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că cercetările efectuate de britanici sunt dătătoare de speranțe în tratarea virusului SARS-CoV-2. La rândul său, Mike Ryan, conducătorul programului de urgență al OMS, a afirmat că dexametazona trebuie utilizată doar în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, care au nevoie urgentă de ajutor. Specialiștii au recomandat ca orice tratament să fie aplicat numai la indicațiile medicului.”