În luna ianuarie a acestui an au fost vândute, la nivel național, un număr de 33.274 de imobile, cu 26.590 mai puţine faţă de luna decembrie 2023, a informat, luni, 6 februarie, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în ianuarie 2023, în Bucureşti – 6.945, Braşov – 1.928 şi Ilfov – 1.458

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Agerpres în aceeași zi, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna ianuarie 2023 este mai mic cu 6.236 faţă de luna ianuarie a anului 2022. Așadar, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în ianuarie 2023, în Bucureşti – 6.945, Braşov – 1.928 şi Ilfov – 1.458.

În mod analog, judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 174, Covasna – 180 şi Olt – 184. De asemenea, judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în prima lună din acest an sunt Dolj – 554, Buzău – 435 şi Brăila – 396.

Au fost propuse noi reglementări în ceea ce privește activitate pieței imobiliare

Reglementarea activității de intermediere imobiliară, precum și a modalității de organizare și funcționare a profesiei de intermediar imobiliar reprezintă o condiție esențială pentru consolidarea pieței imobiliare din România, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, 6 februarie.

Propunerea legislativă privind organizarea activității de intermediere imobiliară, inițiată de un număr semnificativ de parlamentari din circumscripții electorale din întreaga țară, a fost depusă la Camera Deputaților și înregistrată la Senatul României pentru dezbatere în prima etapă de legiferare. Această propunere exprimă atenta preocupare a inițiatorilor față de activitatea agenților imobiliari în România, fiind elaborată în urma unui solid proces de analiză și înțelegere a realităților cu care se confruntă domeniul ce se propune a fi reglementat.

În cadrul demersurilor ce stau la baza acestei inițiative legislative, inițiatorii săi au consultat mai multe asociații profesionale și patronale ale agenților imobiliari și agențiilor imobiliare din România, printre care: ABI (Asociația Brokerilor Imobiliari), APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România) și CEIR (Comunitatea Elitelor în Imobiliare din România). Redactarea textului cu implicarea asociațiilor reunite în grupuri de lucru, și ținând seama de sugestiile și observațiile acestora, conferă legitimitate și actualitate soluțiilor legislative propuse, se arată în comunicatul de presă.