Agenția Națională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală! Mai mulți aleși locali au fost luați în vizor

Sursa: Dreamstime

Mai mulți aleși locali au fost luați în vizor! Situația a apărut după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat luni, 8 august, că a sesizat organele de urmărire penală și fiscală.

Agenția Națională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală! Mai mulți aleși locali au fost luați în vizor

Mai precis, Agenția Națională de Integritate (ANI) informează că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Ionel Vatamanu, primar al oraşului Târgu Frumos, judeţul Iaşi, a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât menţiunile făcute în declaraţiile de avere depuse în perioada 2015 – 2017 referitoare la un contract de împrumut încheiat cu o societate comercială în anul 2014 şi scadent în anul 2024 sunt în neconcordanţă cu declaraţiile ulterioare ale acestuia referitoare la respectivul împrumut.

Mai mult, ANI a sesizat şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Inspecţia Fiscală Persoane juridice pentru efectuarea de cercetări specifice inspecţiei fiscale în vederea stabilirii realităţii unor tranzacţii identificate urmare a informaţiilor rezultate din activitatea de evaluare a declaraţiilor de avere cu privire la posibila existenţă a unor fapte de încălcare a legislaţiei fiscale.

Trebuie menționat că a fost luat în vizor și Nicolae Marius Manole, primar al comunei Aninoasa, judeţul Argeş, şi fost consilier judeţean în cadrul CJ Argeş.

Tot în incompatibilitate a fost descoperit şi Ioan Eusebiu Butum, viceprimar al comunei Şercaia, judeţul Braşov.

„Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 ianuarie 2019, întrucât exercită simultan cu funcţia de viceprimar şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale, încălcând astfel prevederile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 23 din O.U.G. nr. 44/2008”, a transmis ANI, conform agerpres.ro

În ce situații a mai fost constatat conflict de interese administrativ?

De asemenea, informațiile transmise de Agenția Națională de Integritate (ANI) arată că a fost constatat conflict de interese administrativ și în cazul lui Ionuţ Stelian Simion, consilier local în comuna Muntenii de Sus, judeţul Vaslui.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local, deşi avea un interes personal în problemele supuse dezbaterilor, a participat la adoptarea Hotărârii C.L. din data de 27 iunie 2019 prin care s-a aprobat alocarea sumei de 45.000 lei clubului sportiv în cadrul căruia persoana evaluată era legitimat din data de 22 august 2013. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 şi art. 77 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 şi cu prevederile art. 75, alin. (1), lit. b) şi art. 77 din Legea nr. 393/2004 (act normativ în vigoare până la data de 4 iulie 2019)”, arată Agenţia.

Un alt conflict de interese administrativ a fost constatat şi cazul lui Dezsl Kutasi, consilier local în comuna Neaua, judeţul Mureş.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a votat pentru adoptarea Hotărârii C.L. Neaua din data de 05 iulie 2019 privind acordarea unei cotizaţii în valoare de 4.500 lei (luând cuvântul în cadrul dezbaterilor în vederea susţinerii aprobării cotizaţiei respective) pentru o asociaţie în cadrul căreia deţine funcţia de evaluator proiecte. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1), lit. e) şi f) din O.U.G. nr. 57/2019 coroborate cu prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003”, transmite ANI.

În conflict de interese administrativ a fost găsit şi Paul Vlad Matei, consilier local al comunei Hălchiu, judeţul Braşov.

„În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a participat la data de 10 mai 2019 la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Hălchiu, privind aprobarea încheierii contractelor de închiriere prin atribuire directă a unor suprafeţe de păşune proprietatea privată a comunei, pentru păşunatul animalelor, în baza căreia la data de 14 mai 2019 a fost încheiat contractul de închiriere între asociaţia reprezentată de tatăl persoanei evaluate şi Primăria comunei Hălchiu”, informează ANI.

Potrivit ANI, asociaţia a încasat de la APIA – Centrul judeţean Braşov subvenţii în sumă totală de 971.722 lei prin închirierea pajiştilor.

„Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, art. 75, lit a) şi art. 77 din Legea 393/2004 (acte normative în vigoare în perioada evaluată). Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Paul Vlad Matei a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a luat o decizie care a produs un folos patrimonial pentru asociaţia în cadrul căreia tatăl său deţine calitatea de membru şi funcţia de preşedinte, dovadă fiind încasarea de către tatăl său, în baza contractului de închiriere încheiat, de subvenţii plătite de APIA – Centrul judeţean Braşov”, informează ANI.

Totodată, conflict de interese administrativ a fost descoperit şi în cazul lui Emil Feier, consilier local în comuna Hodac, judeţul Mureş.