Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a transmis că zona euro şi sistemul său bancar au intrat într-o fază crucială, iar alegerile din Grecia, summitul G20 şi viitoarele consilii ministeriale şi summituri ale UE vor juca un rol esenţial în definirea viitorului european, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Standard & Poor’s reaminteşte că dintre cele 50 de mari bănci pe care le evaluează 27 sunt cotate cu o perspectivă negativă din cauza complicatului climat economic şi financiar european, în unele cazuri ratingul negativ fiind determinat şi de perspectiva negativă a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele bănci. Celelalte 23 de bănci, în principal germane, franceze, britanice şi suedeze, au primit de la Standard & Poor’s un rating cu perspectivă stabilă.
"Pieţele rămân preocupate de solvabilitatea băncilor din zona euro după scurtul moment de acalmie adus de injecţiile de capital ale Băncii Centrale Europene în primul trimestru’, subliniază Standard & Poor’s. Evenimentele cheie din ultima perioadă, precum paralizia electorală din Grecia, naţionalizarea BFA-Bankia şi împrumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au îndreptat atenţia pieţelor asupra solvabilităţii guvernelor, capacităţii zonei euro de a reacţiona şi asupra riscului de contagiune în eventualitatea în care o ţară ar ieşi din zona euro", mai precizează agenţia de rating.
În consecinţă, alegerile din Grecia, summitul G20 şi viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante în decizia Standard & Poor’s de a revizui indicatorii cheie prin care este evaluat sistemul bancar european, şi anume previziunile asupra evoluţiei economiei, lichiditatea, capacitatea de finanţare, capitalizarea şi sprijinul guvernamental. Nişte aşteptări negative asupra a ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni în zona euro ar putea determina şi reducerea ratingurilor băncilor europene, avertizează Standard & Poor’s.