Calificarea echipei nationale la Euro 2000 a starnit interesul romanilor pentru pariuri. Mai mult de un miliard de lei a fost „investit” pana acum in pariuri la meciurile de la Euro 2000. La toate cele opt agentii de pariuri s-a pariat, in medie, aproximativ 155 milioane lei. Din aceasta suma, pe echipa Romaniei
s-a jucat cel putin jumatate si au castigat cel putin 25% din cei care au pariat pe echipa nationala. „Atunci cand a jucat Romania, valoarea pariurilor a scazut, pariorii preferand sa puna sume de trei sau patru ori mai mici, dar numai pentru echipa lui Hagi. Sumele mici s-au compensat prin faptul ca 80% din romani au pariat orbeste, preferand sa parieze cu inima, si nu cu mintea. Restul de 20% sunt pariorii pur-sange, care nu vor sa riste”, ne-a declarat Daniel Smeada, patronul agentiei Sportsmans Gabroveni din Bucuresti. Cel mai bun exemplu este meciul cu Italia pe care echipa Romaniei l-a pierdut. Cum aproape toti au pariat pe egalul sau victoria echipei noastre, dupa prelungiri acestia au pierdut tot ce castigasera in urma meciului cu Anglia.
Sumele puse in joc de romani reflecta nivelul lor de trai. De exemplu, daca Anglia ar fi castigat meciul cu Romania, casele de pariuri de la Londra ar fi platit sute de milioane de lire. Nici agentiile de pariuri romanesti nu au dus-o prea bine pana in etapa aceasta a Euro 2000, castigurile platite depasind cu putin incasarile. „Singura echipa care a produs ceva surprize la Euro a fost Romania, celelalte meciuri desfasurate au fost sigure, cum le spunem noi. Deci fiecare parior a stiut exact ce sa joace si, normal, sa castige”, afirma un tanar care asteapta sa parieze. Acesta recunoaste ca de la inceputul lui Euro a mai iesit din agentie doar ca sa mai doarma.
Pe de alta parte, cota echipei nationale la acest campionat a fost de la inceput pana la sfarsit aceeasi, deci fiecare parior cunostea bine valoarea atat a echipei, cat si a sumei care poate fi castigata. La agentia din Gabroveni, cel mai mare castig a fost de 8,5 milioane lei. „Cum castigurile de peste trei milioane sunt impozitate de stat, fiecare parior joaca doar un milion pentru a nu castiga foarte mult. Eu, de exemplu, joc pe mai multe bilete. Daca vreau sa bag 20 de milioane, joc cate un milion pe 20 de buletine”, ne mai declara tanarul microbist. Acesta este si motivul pentru care nu se poate spune cine a incasat potul cel mare de 150 sau 200 milioane lei.
„Cei care joaca stiu exact valoarea fiecarei echipe, foarte rar cineva pariaza aiurea. Cei mai slabi pariori sunt arabii, iar cei mai buni sunt englezi. Sunt si pariori fanatici, de exemplu, italienii. Acestia risca foarte des sa piarda tot ce au daca joaca echipa lor favorita”, declara Daniel Smeada.
Cum valul a trecut, echipa Romaniei fiind eliminata acum de la Euro, lucrurile incep sa reintre in normal si pe bancile agentiilor de pariuri. Patronii acestora spera ca Federatia Romana de Fotbal sa inceapa cotarea campionatului intern si pana atunci se pregatesc la randul lor pentru alegeri. „O data cu inceperea campaniei electorale pentru prezidentiale, vom porni si noi cotarea politicienilor care vizeaza postul de presedinte. Oricine va putea veni si paria pe Iliescu, Constantinescu sau Melescanu”, conchide Smeada.