Toate agenţiile de presă italiene sunt în grevă sâmbătă, zi încărcată în care se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma şi papa Francisc efectuează o vizită la Milano, pentru a solicita menţinerea abonamentelor de stat, relatează AFP.
Agenţiile protestează împotriva unui plan al guvernului de a lansa o selecţie de oferte pentru furnizarea de informaţii deschisă tuturor agenţiilor europene, care riscă, potrivit acestora, să lase anumite agenţii italiene fără abonamentele publice care reprezintă o parte importantă din resursele lor.
Din punctul de vedere al Comitetului de coordonare al birourilor agenţiilor italiene, acest proiect "ameninţă soliditatea şi, în anumite cazuri, supravieţuirea redacţiilor, şi riscă să compromită pluralismul de informaţie şi protejarea intereselor informării primare italiene în faţa marilor grupuri editoriale străine".
Vineri seară, ministrul care răspunde de sectorul media, Luca Lotti, a reafirmat voinţa guvernului de a susţine pluralismul, estimând însă într-un comunicat că reprezentanţii Comitetului de coordonare al birourilor agenţiilor italiene au "compromis unilateral" negocierile în curs.
Drept reacţie la acest comunicat, comitetul a anunţat o oprire a lucrului de către 800 de jurnalişti din 14 agenţii italiene – printre care Ansa, Agi şi Radiocor – pentru 24 de ore începând cu ora 06.00 (05.00 GMT) sâmbătă dimineaţă.
Greva nu va trece neobservată în această sâmbătă în Italia, în contextul în care 27 de lideri europeni sunt reuniţi la Roma pentru celebrarea a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al UE, la Milano are loc o vizită a Papei Francisc, iar la Roma sunt programate manifestaţii care riscă să degenereze.
Pe lângă agenţii este în grevă în grevă sâmbătă şi personalul canalului de informaţii SkyTG24, care protestează împotriva unui plan de disponibilizări şi de mutare a unora dintre servicii de la Roma la Milano. Agerpres