Agențiile de turism care încă își suprataxează clienții

Compania aeriană Ryanair a anunțat joi, 9 ianuarie, lansarea unui sondaj referitor la prețurile aplicate de agențiile de turism online (OTA) pentru luna ianuarie.

Informația a fost raportată pentru prima dată de publicația Boarding Pass, prin intermediul paginii sale oficiale de Facebook.

Compania afirmă că trei dintre aceste platforme – eDreams, Vola și Booking.com – continuă să perceapă suprataxe semnificative consumatorilor, ajungând până la 125% peste prețurile oferite direct de Ryanair. Potrivit companiei, eDreams aplică cele mai mari suprataxe, percepând clienților mai mult decât dublul prețului pentru o geantă de 10 kg, care costă doar 11,99 euro pe Ryanair.com, însă este vândută la 27,49 euro.

De asemenea, Vola ar taxa consumatorii cu 16,50 euro pentru un loc rezervat, deși prețul real pe site-ul Ryanair este de doar 8,00 euro. În plus, Booking.com ar aplica suprataxe între 7% și 27% pentru biletele de avion, tarife care sunt considerabil mai mici atunci când sunt rezervate direct de pe site-urile companiilor aeriene.

„Sondajul nostru din ianuarie continuă să arate că unele OTA-uri, cum ar fi eDreams, Vola și Booking.com, continuă să suprataxeze consumatorii neștiutori cu adaosuri dăunătoare de peste 125% peste prețurile Ryanair, sau prețuri umflate peste tarifele aeriene care sunt mult mai ieftine atunci când sunt rezervate direct pe site-ul fiecărei companii aeriene, așa cum se arată mai sus.

Ryanair continuă campania de protejare a consumatorilor împotriva acestor suprataxări OTA și facem apel la guvernele UE și la autoritățile pentru protecția consumatorilor să ia măsuri urgente pentru a scoate în afara legii aceste suprataxări OTA netransparente. Acum este momentul să acționăm pentru a proteja consumatorii de practicile dăunătoare de suprataxare ale OTA-urilor precum eDreams, Vola și Booking.com.”, a declarat Dara Brady, directorul de marketing al Ryanair.

Care a fost tariful mediu pentru un bilet de avion în 2024

Amintim că, potrivit Vola.ro, tariful mediu pentru un bilet de avion în 2024 a fost de 152 de euro, însă acesta a variat considerabil în funcție de lună.

Durata medie a sejurului pentru români s-a situat între 3 și 6 zile, cu o preferință pronunțată pentru vacanțele de patru zile. Acest lucru confirmă popularitatea în creștere a city-break-urilor, care rămân opțiunea preferată de majoritatea călătorilor din România.

Anul 2024 a fost unul intens în materie de călătorii, marcând nu doar consolidarea preferinței pentru city-break-uri în orașele europene, dar și o creștere semnificativă a interesului pentru destinații exotice, mai puțin frecventate până acum.

În privința prețurilor, nu s-au înregistrat creșteri semnificative. De fapt, conform datelor furnizate de Vola.ro, perioada februarie – septembrie 2024 a avut tarife mai mici comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Această tendință a contribuit la menținerea apetitului pentru călătorii în rândul românilor. Mai multe puteți citi aici.