După companiile aeriene, care au raportat deja, pierderi de aproximativ 1,5 miliarde euro de pe urma închiderii spaţiului aerian, bilanţul la zi al agenţiilor de turism din Europa indică pierderi totale de 450 de milioane de euro.

Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi a Turoperatorilor (ECTAA), împreună cu Breasla Agenţiilor Europene de Business Travel (GEBTA), îi cer lui Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu turismul, să sprijine luarea unor măsuri urgente de ajutor pentru agenţiile de turism şi turoperatorii. Aceştia au depus un efort mare pentru asistenţa şi repatrierea clienţilor săi prinşi în străinătate din cauza închiderii spaţiului aerian în mai toată Europa.

Preţul plătit de touroperatori, începând cu 15 aprilie, este estimat la peste 450 de milioane de euro. Suma nu include costurile agenţiilor de turism care au angajat personal suplimentar, au deschis call center-uri şi şi-au intensificat operaţiunile pe site-uri pentru a răspunde cererii imense de informare, precum şi pentru rezervarea şi reprogramarea deplasărilor deja contractate.

Această estimare este preliminară, relevând doar o evaluare a costurilor prevăzute până pe 26 aprilie. Nu au fost luate încă în calcul veniturile  pierdute din pachetele turistice care au fost anulare sau amânate din cauza nesiguranţei traficului aerian.

Cele două asociaţii îndeamnă Comisia Europenă să includă agenţiile de turism şi tour operatorii în evaluarea impactului închiderii spaţiului aerian. De asemenea, solicită Comisiei acordarea ajutorului sau a oricărui alt tip de sprijin financiar oferit industriei care să compenseze daunele pentru dezastre naturale sau situaţii de excepţie, dacă aceste granturi sunt oferite şi industriei aeriene.

„Agenţiile de turism şi touroperatorii au cheltuit milioane de euro în sprijinul clienţilor, apelând la orice mijloc de transport pentru repatrierea lor. Impactul financiar a ajuns la un nivel fără precedent şi a aruncat sectorul nostru într-o nouă criză”, spune Akis Kelepeshis, preşedintele ECTAA. „Dacă nu sunt disponibile măruri de ajutor, un număr de agenţiii de turism şi operatori pot întâmpina dificultăţi foarte serioase, chiar falimentul”, conchide oficialul.

Ca răspuns, s-a decis o organizarea unei întâlniri a reprezentanţilor tuturor Ministerelor de Turism şi Transporturi din ţările UE, tema principală fiind găsirea de soluţii pentru atenuarea pagubelor provocate acestor sectoare de criza genarată de  norul vulcanic.