Actuala conducere a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI) a fost luata cu asalt din cinci directii, fiind atacata de presedintii tuturor celorlalte organizatii din domeniu: UPIR, USIB, AIR, chiar ARAI, asociatia-mama din care provine si mai nou filiala sa cea mai puternica, cea din Bucuresti-Ilfov, fiica renegata.
Presedintele acesteia, Ion Radu Zilisteanu, este astazi cel mai infocat contestatar al uniunii, cere anularea acesteia si reluarea de la zero a procesului de organizare a acestei institutii. Pricinile sunt vechi – imprejurarile in care a avut loc primul congres al UNAI, pe 14-15 iulie anul trecut, dar au fost reaprinse de o sentinta publica din luna ianuarie a.c., care anula o hotarare de convocare a acestuia, in urma plangerii filialei bucurestene. Cine si ce este legal pe aceasta piata, cine se poate erija in purtator de cuvant al lucratorilor din imobiliar? Cine-si adjudeca dreptul de a fi parghia legala de intrare pentru investitorii straini care cauta o piata monitorizata si curata, ca la ei acasa?
In Romania, conform estimarilor expertilor, activeaza aproximativ 5.000 de firme care intermediaza tranzactii imobiliare si care ofera servicii de consultanta imobiliara. In ultimii ani, nu exista nici un fel de informatii despre numarul tuturor tranzactiilor la nivel de tara si nici despre valoarea acestora. Ultimele date sunt din 1994, cand notariatele erau inca de stat si monitorizau piata. Acel an, considerat an de varf pentru agentii, arata o piata imensa – 230.000 tranzactii si 2,3 miliarde de dolari care au circulat prin tranzactii imobiliare, afirma Radu Zilisteanu.
Acesta sustine ca actuala conducere a UNAI, in frunte cu presedintele Gabriel Sorin Zamfir, a comis o serie de ilegalitati care servesc unor interese oculte, urmarind sa puna mana pe aceasta prajitura: „Anul trecut, biroul executiv ARAI era indrituit sa organizeze si sa conduca congresul inaugural la nivel de tara. De aici au pornit ilegalitatile. Pentru ca un grup de trei persoane din conducerea Comitetului executiv – Dan Ioan Popp, Sorin Zamfir si Mihaela Alexandroiu – a incercat sa deturneze scopurile initiale ale organizatiei, servind, probabil, unele interese oculte, si tin la acest termen, „probabil”, pentru ca nu se poate proba faptul ca aceste persoane au servit unor interese oculte, dar evolutia lor ulterioara pe scena UNAI a dat de gandit. Aceste persoane au colectat cu titlu de cotizatii si taxe de inscriere, in numele filialelor locale, circa un miliard de lei si au hotarat ca aceasta suma sa fie folosita pentru organizarea congresului la Timisoara. Filiala noastra Bucuresti-Ilfov, cea mai puternica din tara si cu peste 400 de membri – mai mult de jumatate din toti membrii UNAI – a decis intr-o adunare generala sa nu participe la acest congres si a initiat o actiune in judecata. Sentinta civila nr. 508/ianuarie 2001 a anulat adresa UNAI de convocare a congresului si astfel toate urmarile acestuia – conducerea aleasa acolo, statutul votat etc. – sunt nule”.
Cand doi se cearta, teparii castiga
Radu Zilisteanu mai sustine ca trebuie redactat alt act normativ care sa reglementeze piata, ca sunt necesare mai toate actiunile pe care le intreprinde acum uniunea – cursuri de pregatire pentru agenti, registru unic, impunerea unui standard de calitate a serviciilor si un cod etic profesional. Dar in alta forma si de comun acord cu celelalte organizatii – UPIR, USIB etc. „Este prea devreme sa spunem cum si cand, dar se va promova o lege”, sustine Radu Zilisteanu.
La randul sau, presedintele UNAI, Gabriel Zamfir, afirma ca Radu Zilisteanu a abuzat de functia pe care a detinut-o si ca vorbeste in numele a foarte putini membri, nemaiavand in spate sustinerea de acum un an, cand a fost ales presedinte al filialei locale. „Este o rabufnire de orgoliu a domnului Zilisteanu, care se razbuna pentru ca nu a fost ales presedinte al intregii uniuni”, sustine domnul Zamfir. Pentru ca, in calitate de presedinte al filialei locale, i-a instigat pe bucuresteni sa nu se inscrie la cursurile de pregatire si sa nu se inscrie in Registrul national imobiliar, pe care-l gestioneaza uniunea, Radu Zilisteanu si ceilalti conducatori ai filialei bucurestene au fost suspendati din functii si vor fi inlocuiti, adauga Gabriel Zamfir. „Actualul UNAI este o realitate in momentul de fata, si nimeni nu mai poate rasturna aceasta situatie. In ultimele doua luni, s-au facut cursuri de pregatire, au fost atestati 819 membri, care au fost verificati si inscrisi in Registrul national, devenit operativ. Chiar daca ar fi promovata o alta lege, UNAI tot va ramane”, se tine tare pe pozitie presedintele UNAI central.
Orgolii ale unor lideri de piata, rastalmaciri ale unor texte de lege, numeroase actiuni in instanta si batut apa-n piua cu discutii indelungi despre disciplina in domeniul imobiliar. Cei care pierd in urma acestei confuzii sunt clientii de servicii imobiliare, cumparatorii si vanzatorii de case care iau tepe de la diverse personaje ce se autointituleaza agenti imobiliari si care nu pot fi verificati in nici un fel.
Castiga cei care se folosesc de aceasta ceata pentru a ingrosa randurile evazionistilor fiscali sau cei care speculeaza lipsa de monitorizare a pietei pentru speculatii imobiliare, pentru a face preturile dupa bunul plac. Multi dintre acestia sprijina aceste factiuni de putere, contestate, numai de dragul scandalului, pentru a intarzia cat mai mult instaurarea disciplinei.
Reguli pe piata imobiliara
Un agent imobiliar primeste atestat daca:
– A absolvit un curs de pregatire organizat de o institutie avizata de UNAI
– Nu are cazier
– Respecta Codul etic si deontologic al profesiei de agent imobiliar (prezent si pe site-ul www.unai.ro)
– A platit taxa de inscriere in UNAI si cotizatia la zi (10 USD/luna).
O agentie este licentiata sa desfasoare activitati imobiliare daca:
– Are obiect de activitate de profil
– Are cel putin administratorul sau directorul atestat ca agent imobiliar
– Are un sediu fix, cu acte de proprietate sau inchiriere in regula
– Sediul este amenajat ca un sediu de lucru cu publicul: este semnalizat – are firma afisata intr-un loc vizibil, are un program de lucru scris la intrare, asigura o incapere – un birou de negociere – unde nu au acces persoane straine, in afara de parti si agent, atunci cand se lucreaza cu acte si bani.
In Registrul National sunt trecute urmatoarele date despre firmele licentiate:
– Adresa punctelor de lucru si numerele de telefon
– Numele administratorului sau directorului atestat
– Lista agentilor imobiliari care lucreaza la agentie, cu seriile si numarul BI.
„Un grup din conducerea centrala, printre care si domnul Zamfir, a incercat sa deturneze scopurile organizatiei, servind, probabil, unor interese oculte”
Radu Zilisteanu, presedintele filialei Bucuresti-Ilfov UNAI
„Radu Zilisteanu si ceilalti conducatori ai filialei bucurestene au fost suspendati si vor fi inlocuiti”
Gabriel Sorin Zamfir, presedinte UNAI