Fitch Ratings a anunţat luni seară că urmăreşte cu atenţie felul în care noul guvern va acţiona pentru a reforma economia şi a reduce cheltuielile, fiind posibil să retrogradeze ratingul de ţară dacă autorităţile de la Moscova nu vor reuşi să implementeze reforme.
În prezent, Rusia beneficiază din partea Fitch de un rating ‘BBB’, unul din cele mai mici calificative din categoria investment grade. În luna ianuarie însă Fitch a revizuit perspectiva de rating a Rusiei la stabilă de la pozitivă.
În timpul campaniei electorale, Vladimir Putin a promis că va majora cheltuielile publice pentru apărare, sănătate şi de asemenea că va majora salariile în acest an. Fitch estimează că, dacă aceste promisiuni vor fi îndeplinite, Rusia îşi va majora cheltuielile publice cu 160 miliarde de dolari, sau 8% din PIB, în următorii şase ani.
‘Creşterea rapidă a cheltuielilor a adâncit deficitul fiscal non-petrol al Rusiei la 10% din PIB. Am spus anterior că un eşec în reducerea deficitului fiscal non-petrol înapoi la nivelul de 4,7% înregistrat înaintea crizei este unul din factorii care constrâng ratingul Rusiei’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare.
Fitch consideră că actualul preţ ridicat al petrolului protejează finanţele publice ale Rusiei. Cu toate acestea, în absenţa unor reduceri semnificative ale deficitului fiscal non-petrol, o cădere semnificativă şi susţinut a preţului petrolului ar putea avea un impact devastator asupra economiei şi finanţelor publice ale Rusiei, ceea ce ar conduce la o coborâre a ratingului de ţară.
După centralizarea datelor de la toate secţiile de votare, Comisia Electorală Centrală a anunţat luni că Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia, obţinând 63,6% din voturi. În urma scrutinului de duminică, Putin revine la Kremlin pentru al treilea mandat, după alte două deţinute în perioada 2000-2008.
SURSA: Agerpres