Agenţia de Dezvoltare Regională face precizări în „scandalul Nokia”

În contextul actualelor dezbateri europene legate de relocarea companiei Nokia din Germania în România, judeţul Cluj, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, în calitate de autoritate de implementare a programelor Phare în regiune, doreşte să facă câteva precizări necesare. Întrucât atât în mass-media naţională cât şi în cea europeană, continuă să apară informaţia falsă potrivit căreia „UE a finanţat ridicarea parcului industrial Jucu”,

În contextul actualelor dezbateri europene legate de relocarea companiei Nokia din Germania în România, judeţul Cluj, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, în calitate de autoritate de implementare a programelor Phare în regiune, doreşte să facă câteva precizări necesare.

Întrucât atât în mass-media naţională cât şi în cea europeană, continuă să apară informaţia falsă potrivit căreia „UE a finanţat ridicarea parcului industrial Jucu”, dorim să întărim poziţia exprimată clar şi corect de preşedintele Comisiei Europene, dl. Jose Manuel Barroso cât şi, pe plan local de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Marius Nicoară. Într-adevăr, finanţarea acestui parc industrial denumit Tetarom 3 nu a fost realizată din nici un cent european, ci exclusiv din fonduri de la bugetul naţional de stat şi din fonduri ale Consiliului Judeţean Cluj.

Acuzaţia privind implicarea finanţării europene în realizarea parcului, dincolo de aspectul politic, ar putea fi rezultatul mai multor confuzii. Atât Tetarom 1 cât şi Tetarom 2 şi Tetarom 3 sunt administrate de aceeaşi firmă Tetarom SA, ai cărei acţionari sunt Consiliul Judeţean Cluj (cu peste 98%) şi consiliile locale ale celor 5 municipii din judeţ: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla şi a 1 oraş: Huedin. Denumirile celor 3 parcuri sunt, de asemenea, foarte asemănătoare: TETAROM  fiind o abreviere a Transilvania Echipamente şi Tehnologii Avansate produse în România. Totuşi, diferenţele privitoare la finanţarea realizării acestora sunt clare: din cele 3 parcuri industriale, doar Tetarom 1 a beneficiat de fonduri europene.

Tetarom 1 are o suprafaţă de 32 ha din care 19,6 ha amenajate prin Proiectul PHARE RO-0007.02.03.03 componenta Infrastructură locală şi regională, Phare 2000 – program implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest.

Finanţarea totală pentru acest proiect a fost de 5.188.673,9 Euro (3.362.260,69 Phare, 1.120.753,56 bugetul naţional, 705.659,65 cofinanţare locală). Tetarom 1 este locat pe un teren situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca (str. Tăietura Turcului nr.47) la aproximativ 8 km distanţă de aeroport. Parcul industrial a fost dat în funcţiune în luna noiembrie 2005. Deşi termenul final pentru ocuparea integrală, conform Raportului de Fezabilitate întocmit de UE era 2015, la data inaugurării Parcului TetaromI era în întregime contractat– dovada succesului acestui proiect! Valoarea investiţiilor atrase prin contractele semnate este de peste 115 milioane de Euro iar numărul de locuri de muncă create (conform declaraţiilor firmelor în contractele semnate) este de 3.000. Aici îşi are sediul central şi societatea administrator TETAROM SA.

Parcul industrial Tetarom 2 este, ca şi Tetarom 1, locat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca (Bd Muncii f.n.) la o distanţă de 12 km de centrul oraşului şi la 2 km faţă de aeroport. Tetarom 2 are o suprafaţă de 12 hectare amenajate din bani ai Consiliului Judeţean Cluj. Parcul găzduieşte un client important pentru Regiunea Nord-Vest, cum este compania americană Emerson. Valoarea investiţiilor acesteia se ridică la peste 75 milioane euro, iar numărul locurilor de muncă create la peste 3.500.
 
Tetarom 3 este locat în comuna Jucu (aflată la cca 20 de km de municipiul reşedinţă de judeţ Cluj-Napoca), la aproximativ 10 km distanţă de aeroport şi la 20 km distanţă pană la autostrada Transilvania, pe E 576. Parcul industrial are154 ha, din care compania Nokia şi subcontractorii săi ocupă 90 ha, 20 ha rămînând la Consiliul Judeţean pentru diferite întrebuinţări, şi restul de 44 de ha fiind destinate altor firme. La această oră în parc sunt locaţi doar Nokia şi o parte din subcontractorii săi.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este din 1999 autoritate de implementare a programelor Phare şi din 2007 Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, în Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord). ADR Nord-Vest este organismul executiv al Consiliului pentru Dezvoltare Regională. Misiunea Agenţiei este de a susţine interesele de dezvoltare ale comunităţilor locale, fiind puntea de legatură între acestea, autorităţile naţionale şi instituţiile europene relevante.

Data: 18 ianuarie 2008

Sursa: Agenţia de Dezvoltare Regională