Tot ce trebuie să știi despre Agheasma Mare și cum se folosește

În fiecare an, pe 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Botezul Domnului, un eveniment marcat de o slujbă specială în care apa este sfințită și transformată în Agheasmă Mare. Aceasta are o semnificație profundă și multiple utilizări în viața spirituală a credincioșilor.

Ce este Agheasma Mare

Termenul „agheasmă” derivă din grecescul „agiasmós”, care înseamnă „sfințire”. Există două tipuri principale de agheasmă: agheasma mică, cunoscută și ca șfestanie, și Agheasma Mare, care este sfințită în ziua de Bobotează. Agheasma Mare se deosebește prin puterea sa deosebită, obținută printr-o dublă epicleză, și prin faptul că este sfințită în ziua în care Domnul Iisus Hristos a fost botezat în Iordan.

„Această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfinţirea are loc în însăși ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfințit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”, a explicat Pr. Prof. Dr. Ene Braniște în Liturgica Specială, potrivit basilica.ro.

Despre efectele și semnificația Agheasmei Mari

Agheasma Mare este apreciată pentru efectele sale binefăcătoare, fiind descrisă în rugăciunile de sfințire ca având darul de a aduce harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Este considerată un izvor de sfințenie, capabilă să curețe de păcate, să vindece bolile, să alunge răul și să ofere protecție spirituală, devenind un mijloc de curățire și binecuvântare atât pentru suflet, cât și pentru trup.

Bobotează
SURSA FOTO: Dreamstime

Agheasma Mare este considerată o apă cu multiple efecte binefăcătoare, așa cum se arată în textul ecteniei și al rugăciunii de sfințire: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

Această apă sfințită rămâne nestricată timp îndelungat și este apreciată pentru prospețimea sa, fapt remarcat de-a lungul timpului de Sfinții Părinți și de scriitorii bisericești. Conform tradiției, Agheasma Mare aduce binecuvântare, protecție împotriva răului și ajutor în diferite încercări ale vieții.

Cum se folosește Agheasma Mare

Credincioșii consumă Agheasma Mare timp de opt zile, începând cu Ajunul Bobotezei și până pe 14 ianuarie. După această perioadă, se poate consuma doar în condiții speciale, cum ar fi zilele de post, problemele de sănătate sau alte greutăți. Consumul Agheasmei Mari se face dimineața, pe nemâncate, ca un act de sfințire a trupului și a sufletului.

Agheasma Mare este un simbol puternic al credinței ortodoxe, reprezentând purificarea, binecuvântarea și protecția divină. Credincioșii care o aduc acasă după slujba de Bobotează beneficiază de harul acestei ape sfințite, considerată un dar divin pentru sănătate, curățirea sufletului și alungarea răului.

Toți creștinii ar trebui să cunoască aceste detalii despre această apă sfințită, să o folosească cu credință și să îi înțeleagă semnificația profundă, ca parte integrantă a vieții lor spirituale.