În prezent, un important furnizor de energie electrică şi gaze naturale din România nu a emis nici acum facturile pentru noiembrie, deși acestea ar fi trebuit să intre în posesia oamenilor de la începutul lui decembrie.
Conform autorităților române, facturile au întârziat deoarece furnizorii nu au ştiut cum să aplice reducerile promise de stat. Astfel că, cetățenii români sunt îngrijorați că ar putea acumula restanţe de plată impresionante în viitorul apropiat.
Românii, griji uriașe în pragul sărbătorilor de iarnă
În urma întârzierilor facturilor, circa trei milioane de clienţi riscă să plătească două facturi în luna decembrie sau imediat după marile sărbători de iarnă. Facturile respective fiind pentru noiembrie și decembrie.
Persoanele care cumpără energie electrică şi gaze naturale de la acelaşi furnizor pot fi în situația de a plăti chiar patru facturi la energie în aceeași perioadă.
Când își vor primi oamenii facturile
Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), a explicat că întârzierile facturilor au fost cauzate doarece compensaţiile promise de stat nu au fost afișate în Monitorul Oficial. Însă, acesta a informat că situația actuală se va remedia până la sfârșitul acestui an, potrivit antena3.ro.
„Unii furnizori neştiind cui şi cum să alice plafonarea şi comepensarea, unii au amânat emiterea facturilor, alţii au avut întârzieri şi au reluat facturarea. Fiecare furnizor a procedat cum a înţeles până când aceste norme au apărut”, a declarat vicepreşedinte ANRE.
Furnizorul care întârzie cu emiterea facturilor a informat consumatorii casnici că îşi vor primi facturile în decembrie deoarece acum au lucrat la îmbunătăţirea sistemelor informatice.
Prețurile energiei electrice s-ar putea mări în viitor
În 2021, tarifele gazelor naturale au suferit cea mai mare majorare, prețul fiind mai mare cu 49%.
În ceea ce priveşte energia electrică, aceasta s-a scumpit cu 24% în 2021. De asemenea, anumiți experţi în energie electrică anticipează o majorare a tarifelor până la 35%.
Specialiștii au explicat că această estimare s-ar putea materializa din cauza scăderii producţiei de energie electrică în anumite țări, care acum importă masiv.